Savo Pilipović foto medija centarFoto: Medija centar

U Srbiji oboleli od melanoma nemaju adekvatne terapije koje postoje u regionu, ukazao je danas predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma Savo Pilipović.

On je rekao da se broj pacijenata obolelih od ove bolesti svake godine povećava i apelovao na Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje da obezbede sve potrebne terapije za ove pacijente.

Na tribinu u Zemunu posvećenoj Mesecu borbe protiv melanoma, govorilo se o terapijama koje postoje u Srbiji i onima koje bi trebalo dodatno uvesti, neophodnosti zaštite od sunca tokom letnjih meseci, kao i o značaju ukudanja solarijuma.

Cilj ovogodišnje kampanje je podizanje svesti u javnosti o važnosti ranog otkrivanja i adekvatnog lečenja ove bolesti, ali i pridržavanja životnih navika koje mogu značajno umanjiti rizik od obolevanja.

Edukativne tribine i ulične manifestacije posvećene melanomu tokom ove kampanje organizovane u devet gradova u Srbiji, ali i u Sarajevu i Banja Luci.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma insistira na neophodnosti uvodjenja adjuvantne terapije koja se još ne nalazi na listi lekova čije troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje, a koja bi mogla da spasi mnoge živote, ali i da obezbedi ekonomsku i društvenu korist čitavoj zajednici.

Prema rečima Pilipovića, ova terapija prima se u trećem stadijumu bolesti, pre nego što melanom metastazira, i to 12 meseci.

„Polovina obolelih koji adjuvantnu terapiju prime za godinu dana, ne udje u fazu metastatskog melanoma, za razliku od sadašnjeg procesa lečenja koji se primenjuje tek kada se bolest proširi i koji je jako dug i naporan za pacijente, objasnio je predsednik UPOM-a.

Građanima se savetuje izbegavanje boravka na suncu u periodu od 10 do 17 časova, ali i da se adekvatno štite od sunca koji su ključni preventivni faktori za značajno umanjenje mogućnosti nastanka melanoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari