Pirot će do kraja godine dobiti Automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha 1Ilustracija Foto: EPA/DAVE HUNT

Grad Pirot će do kraja godine dobiće automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha, izjavio je za Danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

– U cilju praćenja kvaliteta vazduha Grad Pirot ove godine dobiće automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha- rekao je Vasić.

Investicija je vredna oko 100 hiljada evra. Ovaj projekat Grad Pirot će realizovati u saradnji sa Regionalnom deponijom Pirot , Zavodom za javno zdravlje u Pirotu i sa Agencijom za zaštitu životne sredine.

Prema rečima Vasića, pregovara se sa Slovačkom i Češkom ambasadom o donacii za mernu stanicu koja bi bila opremljena najsavremenijom opremom.

-Želimo da građanima Pirota predočimo pravo stanje i da putem aplikacija na mobilnom telefonu prate kvalitet vazduha u gradu. Mislim da će mo to uraditi do septembra.Slovačka ambasada finansirala je ranije postavljanje automatske meteorološke stanice na Regionalnoj deponiji Pirot. Ukoliko ne bude donacija Grad je spreman da finansira instaliranje automatske merne stanice iz gradskog budžeta-kaže Vasić. 

Vasić kaže da će kvalitetu vazduha doprineti i što će Gradske toplane umesto mazuta za daljinsko grejanje koristiti gas.

– U zimskom periodu na kvalitet vazduha utiču i individualna ložišta. Prema našim informacijama Pirot nije u grupi najzagađenijih gradova u Srbiji. Zimi pre svega vauduh zagađuju mnoga individulna ložišta . To nije lako rešiti.Pored toga povećan je i saobraćaj i imamo industriju,Treba omogučiti da preduzeća koriste gas i da se država uradi interkonekcija između Sofije i Niša. Kad se to uradi, onda bi kompanije ‘’Tigar tajers’’ i ‘’Tigar a.d.’’ umesto uglja koristili gas. Ovih dana će Gradska Toplana početi umesto mazuta da koristi gas za daljinsko grejanje u gradu. Sve pripreme su završene .Daćemo neki mali doprinos zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha-kaže Vasić

Prema njegovim rečima Grad Pirot intenzivno radi na zaštiti i očuvanju životne sredine ne samo kada je reč o vazduhu već i kvalitetu vode i zemljišta.

-Sanirali smo neka smetlišta i divlje deponije na obodima reka.Pravilno uptravljamo otpadom na savremenoj Regionalnoj depniji. Uradili smo i projekat sanacije starog smetlišta u industrijskom delu grada pored Nišave. To će koštati oko tri miliona evra i taj projekat smo predočili Ministarstvu zaštite životne stredine,Tražimo sredsva za sanaciju i rekultivacijui tog smetlišta. Uradili smo i kompostanu na deponiji- rekao je Vasić.

On je dodao očuvanju životne sredine doprinosi i kapitalni objekat izgradnja Postojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Pirotu koji će finansirarati Nemačka razvojna banka KfW. 

– Vrednost ove investicije je oko 14 miliona evra-kaže Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari