Pirotski kačkavalj na Međunarodnom sajmu hrane u Torinu 1Foto: Zoran Panić

Mlekarska škola “Dr Obren Pejić“ iz Pirota je uz 13 autentičnih proizvođača prehrambenih proizvoda iz cele Srbije odabrana da predstavlja Srbiju na Međunarodnom sajmu hrane u Torinu, koji se održava od 20-24. septembra ove godine

Ova pirotska škola prezentovaće pirotski kačkavalj na prestižnom međunarodnom događaju posvećenom hrani i gastronomiji „Terra Madre/Salone del Gusto“.

Ovo je veliko priznanje za našu školu. „Salone del Gusto“ nije samo najveći događaj na svetu posvećen hrani koja je održiva, kvalitetna i plod tradicionalnog znanja i iskustva gde učestvuje na hiljade izlagača, već je i prilika da se upoznamo sa poslednjim saznanjima i razmišljanjima o hrani zahvaljujući desetinama seminara i susretima proizvođača iz celog sveta. Tema i geslo ovogodišnjeg gastronomskog festivala je „Hrana za promenu“ sa naglaskom na uticaj hrane na zdravlje i životnu okolinu, kaže za Danas direktor Mlekarske škole Nenad Đorđević.

Festival je bijenale međunarodne organizacije „Slow food“ koja okuplja više od 160 zemalja i koja afirmiše internacionalne proizvođače, zajednice, kuvare, a posetioci će moći da uživaju u dobroj, izvornoj i kvalitetnoj hrani. „Terra Madre/Salone del Gusto“ se održava svake druge godine, a ove godine organizator predviđa najmanje 400. 000 posetilaca u toku pet dana trajanja manifestacije.

Samim pozivom na ovaj Festival i svrstavanjem u red najznačajnijih promotera Srbije, Mlekarska škola je potvrdila zavidan nivo kvaliteta i poštovanje imena i renomea, ne samo kod nas, već i van granica naše zemlje.

Štand Mlekarske škole, pored brendiranog pirotskog kačkavalja, obogatiće i peglana kobasica i etno-proizvodi u saradnji sa firmom „Boem“ i Turističkom organizacijom Pirot kaže Đorđević.

U Radionici Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ u Pirotu se kačkavalj proizvodi po originalnoj recepturi iz 1885. godine. Škola je pre dve godine dobila oznaku robne marke, sertifikat sa oznakom geografskog porekla – pirotski kačkavalj od kravljeg mleka. U proizvodnji čuvenog pirotskog kačkavalja učestvuju đaci iz mnogih krajeva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.