Četvrti put zaredom belopalanačka Narodna biblioteka u saradnji s Turističkom organizacijom Bele Palanke, Centrom za kulturu, Udruženjem „Miris zavičaja“ i Zavičajnim klubom Belopalančana iz Beograda, a pod pokroviteljstvom opštine Bela Palanka minulog vikenda na Vrelu organizovala je „Dane banice“.

Za ovu manifestaciju vladalo je veliko interesovanje i okupila je više ljudi nego prethodnih godina – više od 2.000 posetilaca došlo je da vidi kulinarske veštine učesnika. Svoje umeće u pripremanju pita (banice) prikazala su 62 takmičara iz Bele Palanke, Niša, Niške Banje, Aleksinca, Kragujevca, Ćuprije, Beograda i Zemuna.

Srbislav Rančić iz Kragujevca pobednik je manifestacije „Dani banice“, drugo mesto pripalo je Zorici Milenković iz Aleksinca, a treće Anki Jovanović (76) iz Zemuna, najstarijoj učesnici nadmetanja u pripremanju najbolje pite.

Trinaestogodišnja Ana Mišić iz Udruženja Makedonaca u Nišu bila je najmlađa učesnica „Dana banice“. Pored banice koja je na kraju u slast pojedena, brojni posetioci su mogli da vide i probaju i druge specijalitete ovog kraja, popiju domaću rakiju i vino. Ni kiša koja je pala u nedelju nije omela učesnike manifestacije i posetioce da vide šta su sve učesnici „Dana banice“ pripremili.

– Nisam očekivao prvu nagradu. Uz pomoć supruge pripremio sam pitu od blitve i sira, kao i sarmicu od testa u kojoj su paprika i sir – kaže pobednik „Dana banice“ Srbislav Rančić.

I ostali učesnici iz Bele Palanke nose lepe utiske.

– Pripremila sam takozvanu pudarsku banicu koja se peče na kukuruznoj šaši. To je pita čuvara vinograda – kaže drugonagrađena Zorica Milenković iz Aleksinca.

Biljana Pop-Manovski iz Bele Palanke je spremila sukanu pitu od blitve i sira.

– Uz to ide obavezno kiselo mleko u zemljanoj posudi i pasulj prebranac – kaže Biljana i dodaje da to redovno sprema svojim ukućanima.

Dušan Ranđelović iz Bele Palanke ima sedamnaest i po godina i s majkom Slađanom je spremio banicu, ali i salatu koju zovu „prežmijarka“ koja se pravi od suve ljute paprike i praziluka.

– Kad je jedete od ljutine počinjete da žmurite – kaže Dušan, na čijem su stolu kuvani kukuruz i kiselo mleko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari