Plavi kamion crvene boje - "fenomen" iz Smedereva je slika i prilika problema koji godinama muči građane 1Foto: Printscreen/Nova S

Tri sela koja okružuju smederevsku železaru nedavno su dobila parametre koji prate zagađenje vazduha.

Koliko je to za meštane važno, može da posvedoči upravo viralna fotografije plavog kamiona crvene boje koji se godinama nalazio baš u ataru jedno od ta tri sela u neposrednoj bllizini železare. Kamion je nedavno uklonjen.

Crvena prašina ne odustaje od automobila, voća i povrća u ovom kraju.

Meštani se bore na sve moguće načine, putem protesta, peticija, ali crvena prašina i dalje pada na njihove prozore, automobile ali i na svu hranu koju oni gaje za svoju prehranu.

Odgovarajući na pitanje novinarke Nove kako se ovog jutra disalo u Smederevu i kako rešiti problem crvene prašine Nikola Kolja Krstić ispred pokreta „Tvrđava“, koji je jedan od lidera za borbu protiv zagađenog vazduha u Srbiji, ističe da bi na to pitanje najpre trebalo da odgovore nadležni, odnosno donosioci odluka.

„Vidim ga kao jedno pitanje koje se tiče pre svega zdravlja ljudi. Mi to stalno ponavljamo. Tiče se zdravlja. Vidimo da je to jedan predeo pun voća i povrća, a sve to završava na smederevskoj pijaci. To jedu naša deca, naše porodice. Mi se često ponašamo kao da je ovo pitanje neke estetike, pa sad može da bude crvena, siva, pa šta sad ima je svuda“, objašnjava Krstić.

On napominje da je rađena analiza 2021. godine.

„U toj prašini sa pet lokacija smo pronašli teške metale, arsen, nikl, kadmijum, olovo u visokim koncentracijama koje nikako tu ne bi smele da se nalaze“, rekao je Krstić.

Pokret “Tvrđava” i meštani su pre devet meseci zajedno podneli osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS, koja upravlja Železarom, i pet njenih direktora za krivično delo zagađenja životne sredine.

„Najbolje govori činjenica da nakon podnošenja tužbe, jedan od tih ljudi protiv kojih smo podneli prijavu je bio primljen kod predsednika Republike. To je bio jedan pokazatelj i signal sudu i tužilaštvu u kom pravcu to treba da ide. Devet meseci se ništa nije desilo“, dodao je Krstić i apelovao na nadležne organe da „rade svoj posao“.

On je apelovao i na Republičkog ekološkog inspektora Gorana Zbiljića i istakao da on treba da zaštiti zdravlje građana Smedereva i da zagađivaču u skladu sa zakonom kaže da „mora da prestane da truje građane“.

„Ono što mi znamo je da je taj sistem filtera propao i da nije investirano kako treba još od 2012. godine i pre dolaska kineske kompanije. Ne investira se, ne žele da komuniciraju, vrlo su bahati, ruše spomenike po Srbiji, šta rade po Boru, Majdanpeku, pa i u Zrenjaninu“, rekao je Krstić.

Krstić je ukazao na oblake dima i upitao da li je to „normalno“.

„Rešenje za Železaru je vrlo jednostavno – da se poštuju zakoni. Mi imamo zakone, imamo Ustav ove zemlje, kada bi se to poštovalo mi ne bismo imali nikakav problem sa ovom kompanijom. Nismo, za razliku od nekih drugih aktivista, nikada rekli da se zatvori Železara i da smo protiv industrije i protiv kompanija koje žele da rade. Ali, ako želite da radite u Srbiji, sve što je potrebno je da poštujete zakon“, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari