Plivanje u porodici Janković iz Tomaševca je najnormalnija stvar, a najmlađi član Mateja je najperspektivniji plivač "Proletera" 1plivački savez srbije

U porodici Janković iz Tomaševca sva trojica sinova se bave sportom, a najmlađi Mateja jedan je od najperspektivnijih mladih plivača u zrenjaninskom „Proleteru“. Sa nedavno održanog međunarodnog takmičenja u Bečeju vratio se sa dve zlatne medalje, a proglašen je i za najuspešnjeg takmičara u svojoj disciplini. Aktuelni je školski prvak države u plivanju.

I to bi bila samo jedna od lepih sportskih priča, da za Mateju i njegovu porodicu nije vezana još jedna zanimljivost.

Mateja živi i ide u školu u Tomaševcu koji je od Zrenjanina udaljen 20 kilometara. U svom selu nema bazen, ni uslove za treniranje i na treninge svakodnevno putuje u Zrenjanin. Njega i njegovog starijeg brata Aleksu na treninge gotovo uvek vozi majka Gordana.

Gordana Janković ne voli da priča o tome, jer smatra da je to sasvim normalna stvar.

„Računala sam da 11 godina vozim svoje sinove na treninge na gradski bazen u Zrenjaninu. Prvo je to bio Andrija, najstariji, koji je sad učenik Zrenjaninske gimnazije, a onda su mu se pridružila i mlađa braća, Aleksa, koji je sada osmak i Mateja, koji ide u šesti razred. Nekada ih vozim tri puta nedeljno, a kad se približi veliko takmičenje, kao što je to sada državno prvenstvo, i svakog dana. Ove godine su promenjeni termini, pa sad pravo iz škole sedamo u auto i pravac bazen. Mateja i Aleksa treniraju, a ja na tribinama nešto radim dok se trening ne završi, da se zajedno vratimo. Nekad skoknem u nabavku, nekad posetim rodbinu u Zrenjaninu, a nekad pregledam kontrolne zadatke“ priča Gordana koja je nastavnica u tomaševačkoj školi.

U porodici Janković nikome ništa nije teško da radi.

„Ako oni mogu da treniraju svakog dana posle prepodneva provedenog na nastavi i da, kad se vrate kući, nastave sa učenjem, ni meni nije problem da ih vozim“, kaže Gordana.

U školi su Jankovići odlični učenici, nađe se vremena i za druženje, mada su i vikendi rezrevisani za takmičenja.

Mateja u svojoj sobi ima policu na kojoj se nalaze medalje i priznanja koje je do sada dobio za svoje plivačke nastupe. Na njoj je trenutno 130 medalja, sedam pehara i dva plakete. Ali, već za vikend stiže novo takmičenje i vrlo verovatno nove medalje.

„Za sada su svi Matejini planovi vezani za školu i plivanje. Mi u porodici kažemo da je on naša pokretačka sila, sve nas njegova volja i upornost pokreću. U kom će pravcu ići njegova dalja karijera, videćemo. Važno je da svi dajemo sve od sebe, da se dosadašnji trud i rad isplate, a šta će biti, videćemo“, kaže Gordana Janković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari