Pobednik Festivala sportskog filma “Gligorićeva Mar del Plata”, Petru Božoviću nagrada za životno delo 1Foto: TO Zlatibor

Za dobitnika Gran pri Međunarodnog festivala sportskog filma „Zlatibor 2022“ proglašen je film reditelja Ognjena Rakčevića „Gligorićeva Mar del Plata: Kraljeva indijska varijanta“, a nagradu za životno delo primio je Hadži Petar Božović.

Božoviću je nagrada uručena kao glumcu koji je ostao upamćen kao Danilo Živić u sportskoj TV seriji “Više od igre” ostvario je stotine uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

Nagrađeni reditelj, Ognjen Rakčević istakao je da je za dobar film, kao i u sportu potrbna dobra ekipa.

„Produkcija filma je nešto što je vrlo slično kolektivnom sportu, ako imate dobre igrače i ekipu postići ćete vrhunski rezultat. Ja sam imao Todorovića, Markovića, Lučića, Božovića i zahvaljujući tome sam napravio ovakav film“, rekao je Rakčević.

Pobednik Festivala sportskog filma “Gligorićeva Mar del Plata”, Petru Božoviću nagrada za životno delo 2
Foto: TO Zlatibor

Specijalno priznanje uručeno je KK Zlatibor koji je ostvario najveći uspeh u svojoj istoriji kada je prošle sezone osvojio regionalnu Aba 2 ligu, a uručene su i nagrade najboljim ostvarenjima sa ovogodišnjeg programa festivala.

Posebna priznanja pripala su filmovima „Lele, šta napravismo, raduvaj se Makedonijo“ autora Ljubomira Oškakovskog, „Medalje za život“ autora Dejana Nikolića, kao i film Dragana Pejića „Zlatna godina užičke košarke“. Posebno priznanje zaslužio je Muhamed Bikić za filmove „Škija“ i „Željina stotka“.

Nagrada za najbolji film o moralnim vrednostima pripala je Dušanu Moravecu iz Slovenije za film “Partizansko skijanje– Cerkno ‘45” u produkciji Radio-televizije Slovenije reditelja Dušana Moraveca koji govori o partizanskoj zimskoj olimpijadi u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

Za najbolju fotografiju, dizajn i inovativnost nagrađen je “Najlepši dan života“ koji autorski potpisuju Ivica Vidanović i Aleksandar Miletić. Film govori o istorijskom sportskom uspehu fudbalera “Crvene zvezde”, osvajanju jedine titule evropskog šampiona.

Najbolji film o ličnosti u sportu je “Šesti krug”, autora Miodraga Popova u režiji Tamare Popov Radonjić. Film je posvećen Branislavu Simiću, šampionu i osvajaču prve jugoslovenske zlatne olimpijske medalje u rvanju na igrama 1964. godine u Tokiju.

Nagradu „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju osvojila je Nataša Šević za film “Nemojte se ljutiti što sam zaćutao za trenutak” u kome je glavna ličnost proslavljeni košarkaški trener Željko Obradović.

Najbolji igrani film je prošlogodišnji švedski kandidat za “Oskara” – Tigrovi, u režiji Roni Sandhala, a dugometražni dokumentarni film “SKOK”, u režiji Ivice Vidanovića o o košarkašici Nataši Kovačević, koja posle saobraćajne nesreće, koju je doživela, nije dozvolila da joj “potonu sve lađe”.

Nagrada za Najbolji srednjometražni dokumentarni film na Festivalu pripala je filmu “Put prazne šake” u režiji Miloša Todorovića koji govori o počecima i razvoju karatea u Crnoj Gori.

Najbolji krakometražni dokumentarni film na festivalu je pakistansko ostvarenje: “Anita skupljačica ruku” u režiji Mustafe Husaina.

Festival je završen projekcijom filma Zlatni dečko. Za tri dana programa prikazano je ukupno 43 dokumentarna i igrana filma o sportu. Članovi žirija bili su Dušan Cicvara, Arijana Helać Saračević i Oliver Paunović, a nagrađena ostvarenja plasirala su se na najveći svetski festival sportskog filma koji se u novembru održava u Milanu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari