Počela obuka za sudije o sprečavanju nasilja 1Foto: TV Fonet

U skladu sa novim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, danas je počela obuka za sudije i tužioce, kako bi znali da sprovode mere predviđene tim zakonom, čija bi primena trebalo da počne u junu.

Počinjemo sa radionicom za trenere, sudije i tužioce iz najviših instanci, koji će u naredna četiri meseca obučiti više od 400 sudija i tužilaca predviđenih da postupaju u konkretnim slučajevima, rekla je ministar pravde Nela Kuburović.

Ona je izjavila da novi zakon, sem specijalizovane obuka za policiju, tužioce i sudije, predviđa nove mere za preventivno sprečavanje nasilja, kao što su hitne mere o udaljenju nasilnika iz stana i zabrana prilaska žrtvi.

Značajan momenat u tom zakonu, usvojenom krajem prošle godine, nalazi se i u međusektorskoj saradnji razlitičih organa, među kojima su i centar za socijalni rad, zdravstvene i školske ustanove. Potrebno je da takvom saradnjom sprečimo nasilje u porodici, kako bi se izborili sa crnom statistikom sa kojom se sada suočavamo, rekla je Nela Kuburović.

Obuka nosilaca pravosudnih funkcija realizovaće se prema programu Pravosudne akademije, sačinjenom uz podršku Ministarstva pravde.

Za sprovođenje treninga za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova zadužena je Krimilistička akademija. Realizacija programa sprovodi se uz podršku Evropske unije i Britanskog saveta.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari