Počelo besplatno savetovanje i testiranje na HIV u Subotici 1Foto: Pixabay

Udruženja građana „Stav plus“ iz Subotice je u svom savetovalištu počelo kontinuirano i redovno da pruža uslugu besplatnog, dobrovoljnog, anonimnog i poverljivog savetovanja i testiranja na HIV.

„Za zakazivanje termina, kao i za savetovanje i testiranje nije potreban identifikacioni dokument, nije potrebna zdravstvena knjižica niti medicinski uput, a nije potrebna ni identifikacija imenom i prezimenom“, navode u udruženju.

Sve što je potrebno jeste zainteresovanost da se proveri zdravlje, dodaju, zatim dobra volja, kao i odvojenih 20 minuta koliko ukupno traje savetovanje i testiranje.

“Testiranje na HIV se radi brzim testom, pomoću kapljice krvi iz prsta, a rezultat se očitava na licu mesta, 15 minuta nakon testiranja“, podsećaju.

U udruženju smatraju da testiranjem na HIV pokazujemo brigu o zdravlju, ali i odgovornost prema svom i tuđem životu.

„Imajući u vidu da se eventualno prisustvo HIV-a u organizmu može otkriti isključivo i samo testiranjem, kao i da kada je u pitanju HIV mogu da proteknu godine a da se ne pojave nikakvi simptomi kod inficiranog, za koje vreme virus i te kako uništava imuni sistem čoveka, veoma je bitno da se što više građana testira i tako provere HIV status“, upozoravaju.

Napominju, ukoliko je neko eventualno HIV pozitivan biće mu od strane lekara prepisana antiretrovirusna terapija, koja je takođe besplatna, čime se omogućava dalji normalan i redovan život, a širenje infekcije se zaustavlja.

Svi zainteresovani koji žele da provere svoje zdravlje, kada je u pitanju HIV, mogu svakodnveno da se jave na broj telefona 0677 13 83 40 i da zakažu individulani termin ili dođu u savetovalište koje se nalazi u ulici Bose Milićević bb (ispod stadiona malih sportova, preko puta Železničke stanice u Subotici), ponedeljkom, sredom i petkom od 11 do 15 časova i da lično zakažu termin.

Bez zakazivanja termina na savetovanje i testiranje u savetovalište „Stav plus“ može da se dođe svake druge subote u mesecu od 9 do 13 časova kada dežuraju savetnik i laborant.

Aktivnosti ovog udruženja se odvijaju zahvaljujući podršci Globalnog fonda iz Ženeve, Ministarstva zdravlja Srbije i Grada Subotice, a u okviru programa savetovanja iz oblasti javnog zdravlja i prevencije polno-prenosivih infekcija Udruženje građana „Stav plus“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari