Počelo potpisivanje žalbe na odluku o doktoratu Siniše Malog 1Siniša Mali Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (Arhiva)

Na sajtu wwww.peticije24.com počelo je potpisivanje on-lajn žalbe na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, koje je usvojilo izveštaj fakultetske Etičke komisije,a ona mišljenje stručne komisije da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat.

Do sada je peticiju potpisalo preko 130lica, od kojih nisu svi zaposleni na Univerzitetu u Beogradu. Kao autori peticije se navode Dušan Teodorović, akademik i profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Raša Karapandža, redovni profesor EBS Univerziteta i Milovan Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku.

Žalbu, kako se navodi, mogu potpisati nastavnici, saradnici i studenti ne samo sa Beogradskog već i drugih univerziteta u Srbiji, ali će iz pravnih razloga u tabelama koje će biti predate Univerzitetu u Beogradustajati samo potpisi zaposlenih na toj visokoškolskoj ustanovi.

U žalbi, između ostalog, piše da su stručno mišljenje i odluke organa FON-a zasnovani na „pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, što se, pre svega odnosi na obim plagijata, kao i na način preuzimanja u spornoj doktorskoj disertaciji“. Uz detaljno obrazloženje, navedeni su i do sada neobjavljeni dokazi da je Mali direktno preveo iz doktorske teze dr Stefanosa Hailemariama mnogo više od maksimalnih tri do četiri odsto koje stručna komisija priznaje.

„Ove činjenice o plagiranju teze S. Hailemariama nisu nove jer je stručna komisija mogla da ih utvrdi korišćenjem softvera Turnitin. Međutim, te plagirane delove teksta stručna komisija nije samostalno pronašla, što takođe dovodi u pitanje ozbiljnost i temeljnost njenog rada“, piše u žalbi.

Potpisnici žalbe predlažu Odboru za profesionalnu etiku UB da preinači odluku NN veća FON-a i da utvrdi da je doktorat Malog plagirani rad, te da obaveže državne organe Univerziteta u Beogradu da mu uskrate izdavanje doktorske diplome.

Među potpisicima žalbe sa Beogradskog univerziteta suOliver Tošković, profesor Filozofskog fakulteta, Galjina Ognjanov. profesorka Ekonomskog fakulteta, Dragan Popadić i Dubravka Stojanović sa Filozofsko, Aleksandra Smiljanić sa Elektrotehničkog fakulteta, Vesna Poleksić, profesorka Poljoprivrednog fakulteta, Snježana Milivojević sa Fakulteta političkih nauka, Božidar Radenković, sa Fakulteta organizacionih nauka…

Kompletan tekst žalbe i detaljni argumenti mogu se pročitati na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari