Ispred zgrade predsedništva bačene dimne bombe na protestu podrške Rusiji 1Foto: FoNet

Učesnici protesta podrške Rusiji, koji je u 19 sati počeo ispred spomenika ruskom caru Nikolaju u centru Beograda, premestili su se nakon obraćanja nekoliko govornika ispred zgrade predsedništva, gde su mladići sa kapuljačama i maramama preko lica zapalili baklje i bacali dimne bombe.

Ispred predsedništva se u tom trenutku nalazio veći broj okupljenih u znak protesta zbog glasanja Srbije za izbacivanje Rusije iz Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Na metalne rešetke prozora na zgradi predsedništva okupljeni su postavili rusku zastavu, a protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića uzvikivali su pogrdne parole.

Uz zastave Srbije i Rusije, i transparent sa konturama Kosova na kome piše „Nema predaje“, građani su slušali ruske pesme.

Na početku je itonirana himna Rusije, koju su građani pozdravili aplauzom, a potom i himna Srbije.

Jedan od organizatora protesta Damjan Knežević obraćajući se prisutnima ispred spomenika ruskom caru Nikolaju rekao je da je cilj okupljanja „da se izvrši pritisak na vlast da ne odstupa od elementarnih srpskih interesa“.

On je rekao da vlast ne sme da uvede sankcije Rusiji i da je to „linija koja se ne bi smela proći“.
Novinar Miodrag Žarković, koji je najavljen kao ratni izveštač, rekao je da su posle glasanja Srbije u UN „Srbi nezadovoljni“, kao i da je „u interesu“ Srbije da Rusi pobede.

Ispred zgrade predsedništva bačene dimne bombe na protestu podrške Rusiji 2
Foto: FoNet

Profesor Dejan Mirović je rekao da je zahtev organizatora „da se momentalno prekine nemoralno izdajničko glasanje protiv Ruske federacije u UN i svim drugim medjunarodnim organizacijama“.

Rekao je da se traži dvotrećinska većina u Skupštini Srbije koja bi odlučivala o uvodjenju sankcija, i organizovanje referenduma o tom pitanju, kao i da se „proteraju svi NATO savetnici“ iz ministarstava, što po njegovim rečima uključuje i „ratnog zločinca Tonija Blera koji je savetnik Aleksandra Vučića“.

Nakon okupljanja ispred predsedništva nekoliko hiljada učesnika protesta krenulo je do ambasade Rusije, noseći veliku rusku zastavu, a ulice kojima su prolazili bile su zatvorene za saobraćaj.

Demonstranti su zatim prošetali pored Vlade, ambasada Italije i Bugarske, pored koje su uzvikivali parole protiv NATO i EU, a zatim i pored ambasade Belorusije, gde su klicali predsedniku te zemlje Aleksandru Lukašanku.

Skup je završen kod ambasade Rusije, gde su demonstranti ponovili svoje poruke podrške toj zemlji.

Više učesnika na protestu nosilo je majice sa latiničnim slovom „Z“ kojim su obeležene ruske jedinice koje učestvuju u napadu na Ukrajinu, nošene su slike ruskog predsednika Vladimira Putina, i uzvikivano je prezime beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari