Izgradnja Centra za matične ćelije u Kragujevcu konačno bi, nakon dvogodišnjeg odlaganja, trebalo da počne tokom predstojeće jeseni. Ugovor o gradnji Centra sa nadležnima u Vladi Srbije, najverovatnije će, prema zvaničnim najavama sa kragujevačkog Univerziteta, biti potpisan do kraja ovog meseca.


Centar za matične ćelije gradiće se na lokaciji između Kliničkog centra i rektorata Univerziteta u Kragujevcu, koju je gradska uprava bez ikakve naknade ustupila za tu namenu. Sredstva za realizaciju ovog projekta već su obezbeđena, i to posredstvom Evropske investicione banke.

Centar, kojim će rukovoditi poznati genetičar dr Miodrag Stojković, i u kojem će biti angažovana 24 naučna radnika, imaće u svom sastavu institut i banku matičnih ćelija, i delovaće pod patronatom kragujevačkog Fakulteta medicinskih nauka.

U rukovodstvu ovdašnjeg Univerziteta kažu da se sa početkom gradnje Centra za matične ćelije kasni delom iz proceduralnih razloga, ali i zbog nastojanja drugih univerzitetskih centara u Srbiji da se taj projekat od nacionalnog značaja ne realizuje u Kragujevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari