Počinje mala matura: Đaci danas rešavaju test iz maternjeg jezika 1Foto: Vesna Andrić (arhiva)

Za oko 65.000 učenika koji su ove godine završili osmi razred danas počinje polaganje završnog ispita. Đaci će startovati rešavanjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji počinje u devet sati i traje do 11.

Učenici će sutra raditi matematiku, a u sredu kombinovani test.

Preliminarni rezultati male mature biće objavljeni u petak, 1. jula.

Za sva tri dana testiranja važe ista pravila.

Đaci su dužni da pred školom u kojoj polažu ispit dođu sat vremena ranije, odnosno najkasnije do osam časova.

Sa sobom treba da ponesu đačku knjižicu i pribor za rad – grafitnu olovku, hemijsku olovku plave boje i gumicu za srpski i kombinovani test, a za matematiku još i lenjir, šestar i trougao.

Pravila nalažu da svi učenici budu raspoređeni u prostorijama u kojima se polaže završni ispit najkasnije do 8 i 30.

Ukoliko učenik zakasni, odnosno dođe na polaganje završnog ispita najkasnije do 9 i 30 sati, po odobrenju predsednika školske komisije – direktora škole, može da pristupi polaganju završnog ispita bez produžetka roka za završetak izrade testa.

U prvih 45 minuta od početka testiranja nije dozvoljeno napuštanje prostorije u kojoj se ispit polaže, kao ni poslednjih 15 minuta pred kraj.

Što se tiče dežurstava, za njih će biti zaduženi nastavnici iz drugih škola.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za rad..

Pre ulaska u prostoriju u kojoj polažu ispit na posebno određenom mestu đaci odlažu svoje torbe, pernice, papire, hranu…a osim pribora dozvoljeno je da se unese samo flašica sa vodom ili sokom.

Na ispitu nije dozvoljeno prepisivanje, razgovor među učenicima i ometanje drugih đaka. Svako ko ne bude poštovao propisanu proceduru na ispitu i uputstva dežurnih nastavnika rizikuje da bude udaljen sa testa. A to znači da će na tom testu dobiti nula bodova i moći će da ga ponovo polaže tek u sledećem, avgustovskom roku.

Preporuka je da se odgovori prvo pišu grafitnom olovkom (što nije obavezno), a da se potom test popuni hemijskom.

Ovo je važno jer se odgovori napisani običnom olovkom neće priznati, kao ni test koji je popunjen hemijskom koja nije plave boje.

Upotreba takozvane piši-briši olovke nije dozvoljena jer je mastilo nestabilno pri zagrevanju, što prilikom skeniranja testova za pregledanje može da dovede do nestajanja zapisa.

Takođe treba imati na umu da prepravljeni odgovori neće biti priznati.

To se odnosi na sve zadatke – i one u kojima se traži da se tačan odgovor zaokruži, i one u kojima odgovor treba da se napiše, potvrđeno je Danasu u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji je zadužen za sastavljanje testova.

Razjašnjenje smo tražili jer je u prošlogodišnjim testovima pisalo da „u zadacima sa ponuđenim odgovorima neće biti priznati prepravljani odgovori“, što je moglo da učenika navede na zaključak da je dozvoljeno da se nešto prežvrlja i prepravi u zadacima u kojima se traži da se napiše odgovor ili postupak rešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.