Počinje obuka za lične pratioce dece sa smetnjama u razvoju u Kladovu 1Foto: Opština Kladovo

U četvrtak i petak,  13. i 14. oktobra u Kladovu će biti organizovana obuka za lične pratioce dece sa smetnjama u razvoju. Polaznici će tokom obuke steći znanja i veštine za neposredan rad sa decom od preškolskog uzrasta do kraja školovanja.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, lični pratilac dostupan je detetu sa invaliditetom odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu.

U pitanju su kretanje, održavanje lične higijene, hranjenje, oblačenje i komunikacije sa drugima, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu, do kraja redovnog školovanja, uključujući završetak srednje škole.

Svrha angažovanja ličnog pratioca je, prema navedenom zakonu, pružanje detetu odgovarajuće individualne praktične podrške radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, kao i uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti.

-Opština Kladovo je socijalno-odgovorna prema svojim sugrađanima, najstarijim, ali i najmlađim osobama i njihovim roditeljima. Iz budžeta opštine izdvojena su sredstva od pola miliona dinara za osposobljavanje osoba koje će u budućnosti pružati uslugu socijalne zaštite ličnih pratilaca dece sa smetnjama u razvoju – kaže rukovoditeljka Odeljenja za privredu, društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj u lokalnoj samoupravi Gordana Gramić.

Prema rečima diplomiranog defektologa Marka Prvulovića zahvaljujući akreditovanom programu polaznici ove obuke stećiće znanje i veštine za neposredan rad sa decom od predškolskog uzrasta do kraja školovanja, što će podići kvalitet života same dece, kao i njihovih porodica.

Obuka za lične pratioce dece sa smetnjama u razvoju u Kladovu traje dva dana, odvijaće se u četvrtak i petak, 13. i 14. oktobra u skupštinskoj sali Opštine Kladovo, nakon čega će polaznici steći licencu za rad u pružanju usluge socijalne zaštite.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari