Podaci: Oko 450 medicinara preminulo od kovida 1Foto: EPA-EFE/ MARKO ĐOKOVIĆ

Oko 300 zdravstvenih tehničara i 145 lekara preminulo je od posledica infekcije korona virusom u Srbiji u poslednje dve godine, podaci su Komore medicinskih sestara i organizacije Ujedinjeni protiv kovida.

Predstavnica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Dragica Dašić izjavila je za televiziju N1 da od maja prošle godine sindikat bezuspešno pokušava da od Instituta „Batut“ sazna broj preminulih kolega, ali da je podatke dobio od Komore medicinskih sestara i tehničara.

„Prema informaciji koju mi od danas posedujemo za prošlu i pretprošlu godinu preminulo je oko 300 medicinskih sestara i tehničara. Ono što nije dobro je da se ‘Batut’ pravi nevešt, ne znam zašto. Zašto nam ne kaže po dijagnozama ko je to od naših kolega od kovida preminuo“, izjavila Dašić.

Na pitanje šta bi mogao da bude uzrok ovako loše statistike Dragica Dašić je navela da je „možda nema istine u tome da u početku zaštitna oprema nije bila dobra, kao i u tome da su se zdravstveni radnici zaražavali dok piju kafu, ali definitivno ima u njihovoj preopterećenosti“.

Pulmolog i članica Ujedinjenih protiv kovida Slavica Plavšić izjavila je da je, boreći se za živote pacijenata, život u Srbiji izgubilo daleko više lekara nego što je to slučaj u susednoj Hrvatskoj ili Sloveniji.

„Prema našoj evidenciji, broj preminulih lekara od početka pandemije, odnosno od 2020. godine je 145. Mi brojimo lekare koji su preminuli od posledica kovida-19“, kazala je Plavšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari