Podneta žalba na odluku FON-a o doktoratu Siniše Malog 1Dušan Teodorović Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Grupa profesora Univerziteta u Beogradu predala je danas u Rektoratu UB žalbu na odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka, koje je prihvatilo mišljenje stručne komisije da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog nije plagijat.

Prethodno je u holu Rektorata potpisivana “papirna” žalba, pošto je elektronskim putem iza nje stalo više od 600 univerzitetskih nastavnik, saradnika i studenata, i to ne samo sa Univerziteta u Beogradu. Inicijalna žalba će biti prosleđena rektorki UB Ivanki Popović, koja će je shodno odluci Senata uputiti univerzitetskom Odboru za profesionalnu etiku.

Odbor ima 120 dana da se izjasni i njegova odluka je konačna.

– Ovo je odbrana Univerziteta u Beogradu, srpskih univerziteta, studenata koji marljivo uče i pošteno polažu ispite, odbrana profesora koji spremaju svoja predavanja, koji se bave naukom i publikuju svoje rezultate u svetu. Branimo se od nemorala, prevare, plagijata bez obzira o kome se radi. U ovom trenutku se borimo protiv kandidata koji je i čuvar državne kase što je neverovatno. Po tome smo verovatno jedinstveni u svetu – rekao je za Danas profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Dušan Teodorović.

On je napomenuo da je žalba zasnovana na analizi profesora Raše Karapandže, koju su potpisnici prihvatili kao svoju i da su imali veliku pomoć profesorke Vesne Rakić Vodinelić. Teodorović je kazao da potpisnici traže od Odbora za profesionalnu etiku da preinači odluku FON-a i da uskrati izdavanje doktorske diplome Siniši Malom.

Profesorka Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović je rekla, da samim tim što podnose žalbu, veruju da Odbor za profesionalnu etiku UB ima autonomiju. Zahtev da se preinači odluka FON-a ona smatra “poslednjom odbranom univerziteta”, jer će u suprotnom “svaka ocena i svaka titula biti dobvedena u pitanje”.

Siniša Mali: Verujem u svoje znanje
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da veruje u svoje znanje i da o njegovom doktoratu, koji je osporen unutar akademske zajednice, postoje nalazi stručnih komisija. „To su potvrdile već tri komisije“, napomenuo je Mali i dodao da će sačekati i odluku Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu posle žalbe koja je juče podneta. Ocenio je da su „jasne namere“ onih koji su podneli žalbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari