Podobna za TV časove, nepodobna za direktorku

Zaposleni u OŠ "Ivo Andrić" najavljuju da će bojkotovati današnju sednicu Nastavničkog veća

Ostavite komentar


  1. Da li postoji u Srbiji neka škola u kojoj direktor nije stranačka ličnost? Kako je prethodni otišao u Ministarstvo za Pomoćnika ministra? Verovatno kao stučnjak i nestranačka ličnost?! U Šidu u OŠ Sremski Front već dvadeset i više godina dešava se sve po istom scenariju kao u ovom tekstu o OŠ Ivo Andrić. Lokalna samouprava u Šidu je dodala svoju podrugljivu dimenziju svemu tome, pa je umesto onoga, koga hoće kolektiv postavljala uvek ‘svoje’ direktore, a oni, ‘njihovi’ direktori ili su bili hronični alkoholičari, ili psihički bolesnici, ili nesposobni za izvođenje nastave i rad sa decom…. Inače zajedničko za sve te direktore je da su sposobni za uzimanje para od roditelja po svim osnovama (učbenici, ekskurzije, škole u prirodi…..). Sve smo mi to kao roditelji mirno posmatrali i stoički podnosili i svi zajedno doveli do toga da nemamo više ni osnovne, ni srednje, ni visoke škole.

  2. OŠ Ivo Andrić ima pogodne prostore za izdavanje, a cena rente školskih sala, učionica pa i nekadašnje zubarske ordinacije nikada nisu transparentni ni u jednoj školi. Poslušnici će raditi kako im se kaže.
    Da li se zbog sitnih interesa urušava prosveta i edukacija? Da. Kvantitet crnog novca urušava kvalitet obrazovanja.
    Ova škola nije jednini primer. Ima i predškolskih ustanova koje plaćaju nenormalne cifre rente za svoja izdvojena odeljenja.
    Osnovne škole izdaju prosore za klubove, privatne škole stranih jezika itd. , a predškolske ustanove plaćaju privatnim licima rente za potreban prostor.
    To je tehnologija koja traje. Mi mislimo da je to sitan novac, ali se neki i na takvim poslovima bogate.
    To je još jedna tema koju treba istražiti.

  3. Hmmm.. U zdravstvu se već decenijama zaposleni ništa ne pitaju u vezi izbora direktora. Čak su i po Zakonu u upravnim odborima oni u manjini. Škole su se nekako držale do pre nekoliko godina, ali vidimo da su ta vremena prošla.

  4. Ključni problem je ignorantski stav ministra prema odluci Školskog odbora, da ne pominjem izjašnjavanje Nastavničkog veća, koje ministru verovatno služi za podsmeh. Zato bi trebalo eliminisati glasanje Nastavničkog veća i glasanje Školskog odbora i ozakoniti praksu da ministar i samo ministar odlučuje o ličnosti direktora i to na osnovu tzv. moralno-političke podobnosti, a ne na osnovu stručnosti i kvaliteta rada. Neshvatljivo mi je i da osoba koja nema nikakvu podršku, osim one koja nema veze ni sa nastavnicima ni sa roditeljima ne nalazi za shodno da povuče svoju kandidaturu. U stvari… nema više neshvatljivih stvari…

  5. I prethodni direktor je bio stranačka ličnost, ali je cenjen zbog entuzijazma, odgovornosti i timskog duha koji je nosio sa sobom. Biti dobar direktor znači biti dobar menadžer, vešt u donošenju odluka i rešavanju problema i održavanju dobrog duha medju zaposlenima.

    1. Upravo. Samo sto ni prethodni direktor, od kada je u Ministarstvu, nije voljan da resava probleme skola ukoliko nije politicka odluka. Videlo se to ovih dana na primeru otpustene uciteljice.
      A i skole nisu solidarne, svaka bije svoju bitku, dok se ne desi u nekoj, ne obracaju puno paznje sta se u drugim desava.

  6. Škola podrazumeva timski rad. Neverovatno je da osoba koju kolektiv ne želi insistira da bude direktor…
    A da ne pominjem bivšeg uspešnog direktora koji je sada pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje i koji ćuti. Sramota! Malo obraza, poštenja i poštovanja dojučerašnjih kolega i đaka je potrebno.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.