Podobna za TV časove, nepodobna za direktorku 1Foto: Beta/Milan Obradović

Jedna od najuspešnijih beogradskih osnovnih škola OŠ „Ivo Andrić“ po svoj prilici je na putu dobije stranačkog direktora.

Posle više meseci iščekivanja da ministar prosvete za direktorku imenuje Draganu Dejanović Kovačević koja je dobila većinu glasova i na Nastavničkom veću i na Školskom odboru, u školi se juče bez obrazloženja pojavila nova v.d. direktorka, koja nije zaposlena u ovom kolektivu.

Nezadovoljni ovakvim potezom prosvetne vlasti, zaposleni u „Andriću“ najavljuju da će bojkotovati današnju sednicu Nastavničkog veća i poručuju da neće ćutke posmatrati kako se urušava ugled škole na kome su godinama radili.

Sve je počelo odlaskom prethodnog direktora Milana Pašića na mesto pomoćnika ministra prosvete za osnovno obrazovanje.

Prema rečima zaposlenih, Ministarstvo nije dozvolilo postavljanje osobe iz kolektiva i oglušujući se o odluku Školskog odbora šalje v.d. direktorku, koja se potom prijavila na konkurs za izbor direktora.

Drugi kandidat je bila nastavnica srpskog jezika iz ove škole Dragana Dejanović Kovačević.

Iako je Dejanović Kovačević dobila ubedljivu većinu Nastavničkog veća, glasanje na Školskom odboru je bilo četiri prema četiri, zbog čega je konkurs poništen i vraćen na početak.

Nastavničko veće opet daje više glasova Dejanović Kovačević, ali i Školski odbor rezultatom šest prema nula u njenu korist. Tri člana ŠO iz reda lokalne samouprave su napustila sednicu, nezadovoljna što glasanje nije bilo tajno, iako Statut škole predviđa javno glasanje, a za to se izjasnila većina članova Školskog odbora.

Zaposleni su očekivali da Dejanović Kovačević bude imenovana za direktorku, ali je posle odugovlačenja i probijanja zakonskog roka za donošenje odluke, u školu juče poslata nova v.d. direktorka, inače učiteljica iz susedne rakovičke škole.

Zanimljivo je da je Dragana Dejanović Kovačević bila jedna od nastavnika koji su od marta do juna učestvovali u snimanju TV nastave.

Časovi srpskog jezika i književnosti za osnovce, koje je držala sa koleginicom Jelenom Đorđević u javnosti su ocenjeni kao jedni od najboljih, o čemu je Danas pisao.

Iako su iz vrha prosvetne vlasti više puta poručili da će nastavnici koji su snimali TV časove biti nagrađeni, pitanje je zašto profesionalizam, entuzijazam i posvećenost Dejanović Kovačević nisu bili dovoljan razlog (uz podršku i Nastavničkog veća i Školskog odbora) da bude imenovana za direktorku.

U tekstu „Zašto vam smetaju „srećne“ škole“ koji je objavila na svom blogu, učiteljica OŠ „Ivo Andrić“ Sandra Radovanović se pita kako smo došli u situaciju da politika ulazi u škole iako zaposleni u prosveti tu istu politiku ostavljaju ispred vrata.

„Jedino što želimo da radimo svoj posao, da vaspitavamo i obrazujemo buduća pokoljenja koja će razmišljati svojom glavom. Ili je možda baš tu odgovor za sve? Ne trebaju nam takva deca? Ne trebaju nam takvi radnici? Čemu onda cirkus zvani izjašnjavanje Nastavničkog veća? Čemu onda cirkus zvani glasanje Školskog odbora kad je sve u rukama jednog čoveka? Kako god se on zvao…Zašto ne možemo da sarađujemo iako se ne poznajemo? Zar ne želimo svi isto? Imam utisak da su posebno na meti jake i velike škole. Kao da je cilj da se jednim udarcem što više prosvetnih radnika obeshrabri, ućutka, izgubi volju i entuzijazam koji je od presudnog značaja“, piše Radovanović.

Ministarstvo ćuti

Iz Ministarstva prosvete nismo dobili odgovor zašto za direktora nije imenovan kandidat koji je dobio podršku Nastavničkog veća i Školskog odbora i zašto je postavljena nova v.d. direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari