Podsećanje na Dan mladosti u Užicu 1Foto: Narodni muzej Užice

Nekadašnji Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita (1982-1980), koji se 25.maja obeležavao u SFRJ, skromno je obeležen u Užicu.

Predstavnici užičkih odbora SUBNOR i SPS, kao i Udruženja boraca Gradske opštine Sevojno, položili su vence i cveće na spomenik Josipu Brozu Titu.

Prisutnima su se obratili Slobodan Grbić, gradski većnik, i Vojin Mrđa, sekretar užičkog odbora SUBNOR. Tom prilikom su izložene i tri štafete sa natpisom Titovo Užice, kako je grad nosio naziv od 1946. do 1992. godine.

Monumentalni bronzani spomenik Titu, autora hrvatskog vajara Frana Kršinića, postavljen je na užički Trg partizana 1961. godine, povodom obeležavaja dvadeset godina ustanka u Drugom svetskom ratu.

Odatle je, 1991. godine, a po nalogu tadašnje vlasti SPS-a, uklonjen i smešten iza zgrade Narodnog muzeja Užice, gde se i danas nalazi.

Podsećanje na Dan mladosti u Užicu 2
Foto: Narodni muzej Užice

Užički SUBNOR je, u više navrata proteklih godina, zahtevao i, gradskoj skupštini podnosio inicijatve sa potpisima nekoliko hiljada građana, da se spomenik vrati na mesto sa koga je uklonjen, ali gradska vlast je to odbila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari