Požar koji je u ponedeljak u ranim jutarnjim časovima izbio u lozničkoj fabrici Viskoza, u kome je poginuo radnik Milivoje Kokanovićiz Novog Sela, ugašen je juče, ali su vatrogasne ekipe preventivno dežurale tokom čitavog dana. Požar je izbio u podrumskim prostorijama pogona „Svila“ i „Cel vlakno“, a blagovremenom intervencijom vatrogasaca iz okolnih opština sprečeno je njegovo proširenje na obližno skladište ugljen-disulfida, u kome se nalazilo 500 tona opasne supstance.

 Načelnik Sektora MUP Srbije za zaštitu i spasavanje Predrag Marićkazao je da je u gašenju požara stalno bilo angažovano 60 ljudi i 17 vatrogasnih vozila. Četiri radnika koja su srećom spasena, osećaju se dobro, a imaju samo manje povrede, preneli su lokalni mediji.

U vazduhu je u ponedeljak ipak bilo zabeleženo prisustvo ugljen-disulfida, veoma zapaljive materije, ali u količini koja nije opasna po zdravlje ljudi. Prema merenju šabačkog Zavoda za javno zdravlje, koncentracije štetnih gasova u Loznici, koje su u ponedeljak bile uvećane sedam puta iznad normale, juče nisu prelazile granice dozvoljenih.

Načelnik eko-toksikološke ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda dr Milan Milutinović, čija je mobilna ekipa bila na terenu, u razgovoru za Danas kaže da je u Loznici u ponedeljak zabeleženo prisustvo ugljen-disulfida koje nije prelazilo granicu štetnu po zdravlje ljudi, ali je bilo dovoljno da izazove eksplozije u fabrici i oteža gašenje vatre. Prema ranijim saopštenjima 500 tona ove opasne materije čuvano je u podvodnim tankovima.

– Niz eksplozija koje su se dogodile u Viskozi tokom noći posledice su prisustva ugljen-disulfida. Uostalom, da nije bilo opasnih i zapaljivih materija u samoj fabrici, požar ovolikih razmera ne bi ni izbio – ističe Milutinović.

Ugljen-disulfid u podrumskim prostorijama Viskoze, prema Milutinovićevim rečima, predstavlja ostatke zapaljivih materija korišćenih u procesu proizvodnje. S obzirom na to da je proizvodnja u Viskozi obustavljena pre tri godine, postavlja se pitanje zašto opasne materije nisu uklonjene iz fabričkih prostorija.

– To pitanje se ne postavlja samo u slučaju Viskoze, veći kada je rečo mnogim drugim firmama sa teritorije Srbije koje su u stečaju, ili je rad u njihovim pogonima obustavljen, a u njima još uvek postoje skladišta opasnih i zapaljivih materija. Ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje, kada su pokrivale teritoriju cele Srbije do pre dve godine, imale su godišnje i do 100 intervencija od kojih je veliki broj bio vezan upravo za te firme. Ekološka inspekcija trebalo je da raščisti postojeća skladišta, ispita stepen kontaminacije i kvaliteta životne sredine u okruženju tih skladišta – dodao je Milutinović.

 

Nikad nisu dobili povratnu informaciju

Dr Milan Milutinović napominje i da radnici u mnogim preduzećima najčešće rade bez maski i propisane zaštitne opreme. On kaže da nakon obavljenog uviđaja, Zavod za javno zdravlje nikada nije dobio povratnu informaciju, šta se desilo sa mestom gde je zabeležena kontaminacija. Uzrok požara i juče je bio nepoznat, a ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, koji je obišao mesto nesreće, naglasio je da MUP i tužilaštvo utvrđuju odgovornost za požar. On je preksinoćnajavio i akcije nadležnih u firmama koje su stečaju, pred likvidacijom ili su jednostavno bez nadzora, kako bi se uklonile sve opasne materije u njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari