Pokrajinski ombudsman: Uvažiti i poštovati različitosti 1Foto: Screenshot/Radio-televizija Vojvodine

Pokrajinski ombudsman pozvao je danas, povodom 16. novembra, Međunarodnog dana tolerancije, na poštovanje različitosti i toleranciju u Srbiji.

„Ono prema čemu nikada ne treba pokazati toleranciju je nasilje, koje je izvor i polazište svake netolerancije. Međusobno uvažavanje i prihvatanje različitosti moguće je jedino kada se osude i kazne svi pokušaji propagiranja i širenja netrpeljivosti i diskriminacije“, naveo je Pokrajinski zaštitnik građana u saopštenju za javnost.

Dodao je kako je potrebno da svakom pojedincu, bez obzira na njegovu nacionalnu pripadnost, veru, pol, invaliditet, socijalni status, seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo-omogućimo da ravnopravno s drugima uživa sva ljudska prava i slobode koja Ustav i zakoni Srbije garantuje ljudima.

Podsetio je da je prema Deklaraciji Ujedinjenih nacija iz 1995. godine, tolerancija definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

„Tolerancija podrazumeva uvažavanje tuđih ideja, stavova i načina života, a biti tolerantan znači biti svestan različitosti drugih u odnosu na nas same i prihvatanje te činjenice u svakodnevnom životu. Tolerancija je harmonija u različitostima, ona nije samo moralna dužnost, nego i politički i zakonski zahtev“, podsetio je Pokrajinski ombudsman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari