Tokom humanitarne večeri u Gradskom kulturnom centru, koja je organizovana u okviru akcije „Pokrenimo svet zajedno“ kako bi se prikupio novac za kupovinu neophodne opreme za odeljenje neonatologije u užičkoj bolnici, prikupljeno je 70.000 dinara i oko 450 evra. Akcija se nastavlja, a prema rečima dr Jelene Raković Radivojević, direktorke bolnice, za sada je na račun uplaćeno oko 225.000 dinara.


Odeljenje neonatologije će ove godine obeležiti 40 godina rada, a kako bolnica nema dovoljno novca, ta ustanova je, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovala humanitarnu akciju.

– Novac je potreban za kupovinu savremenih pulsnih oksimetara, sondi za pulsne oksimetre, dveju lampi i neophodne prateće opreme – rekla je za Danas dr Jelena Raković Radivojević i istakla da je humanitarno veče uspelo i da svi koji žele da doprinesu toj akciji, naredna dva dana, mogu da kupe umetničke slike koje su izložene u Gradskom kulturnom centru.

U kulturno-umetničkom i zabavnom programu učestvovali su i time pomogli tu akciju Muzička škola „Ars nova“, Baletski studio „Marija Maga Magazinović“, crkveni dečji hor „Đurđevak“, a građani su plaćali ulaznice, donirali novac, kupovali knjige užičkih pesnika iz udruženja „Rujno“ i slike užičkih slikara, kao i cvetne aranžmane.

Na odeljenju neonatologije u Užicu mesečno se leči od 300 do 400 beba ne samo iz Užica, nego i okolnih mesta i iz istočne Bosne i Hercegovine. Prošle godine, u užičkom porodilištu rođeno je 1.539 beba od kojih je osam odsto bilo na lečenju u Užicu, a tri odsto u Beogradu.

Zanavljanje opreme na odeljenju neonatologije i u porodilištu počelo je pre četiri godine, akcijom „Bitka za bebe“ u organizaciji Fonda B92, kada su kupljeni savremeni inkubatori i druga oprema. Cilj nove akcije je da oprema bude najsavremenija i dostupna svakom detetu, pa otuda i poruka organizatora:

„Uložimo sebe danas da bi naša deca imala sutra“.

Namenski žiro-račun

Novac za kupovinu opreme za užičku neonatologiju moće se uplatiti na namenski žiro račun 355-102-5459-09, Crvenog krsta Užice koji je otvoren u Vojvođanskoj banke broj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari