Pokrenuta peticija za opstanak Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole "Uroš Predić" u Zrenjaninu 1Foto: upzr.edu.rs

Na sajtu organizacije „Kreni-promeni“ pokrenuta je peticija za opstanak Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“ u Zrenjaninu, kojoj preti rasformiranje.

„Jedini zahtev je da ova srednja škola nastavi i dalje da postoji, da obrazuje i vaspitava mlade i sprovodi prekvalifikaciju odraslih“, piše u tekstu peticije koju je do sada potpisalo više od 1.600 građana.

Kako je Danas pisao, gradska vlast Zrenjanina nije dala pozitivno mišljenje na predlog plana upisa učenika u narednu školsku godinu u ovu obrazovnu ustanovi, već su predložili da se obrazovni profili rasporede u tri zrenjaninske srednje škole, čemu se kolektiv HPTŠ „Uroš Predić“ protivi.

U peticiji se navodi da ova srednja škola obrazuje kadar za hemijsku industriju i rad u hemijskim laboratorijama, prehrambenu i tekstilnu industriju, i zaštitu životne sredine, te da će, ukoliko se ugasi ova škola, deo nastavnog kadra i vannastavno osoblje ostati bez posla.

„Odavno je u Zrenjaninu trebalo izvršiti optimizaciju upisne politike i upisnog planiranja – ali to se ne radi tako što se jedna škola zatvori pod plaštom optimizacije. Zdravorazumski je zadržati obrazovne profile u školi u kojoj već postoje uslovi za njih, a postojeća privreda traži kadar. Tri kompanije zahtevaju učenike u dualnom obrazovanju za upis u narednu godinu“, piše u tekstu peticije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari