Policajac o rušenju u Savamali: Niko mi nije naredio da ne šaljem patrolu u Hercegovačku 1Foto: Milorad Đurović

U Privrednom sudu u Beogradu danas je održano suđenje po tužbi Privrednog društva “Transport peroni” za naknadu štete protiv “Millenijum tima, “Beograda na vodi”, Grada Beograda i Republike Srbije-Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog fantomskog rušenja u Savamali u noći između 24. i 25. aprila 2016. godine.

Na današnjem ročištu saslušan je svedok Igor Veljin, policajac Policijske stanice (PS) Savski Venac, koji je, između ostalog, naveo da mu niko nije naredio da ne šalje patrolu u Hercegovačku ulicu nakon što je primio poziv od građana da su im srušeni objekti.

On je, najpre, objasnio da je u vreme rušenja objekata bio pomoćnik šefa smene u službi PS Savski Venac, i da je 25. aprila radio prvu smenu od 7 do 19 časova.

– Prvi poziv sam primio nešto ispred 7 časova. Bio je to ženski glas. Prijavila je da joj je srušena kuća. To nije bilo neobično, jer su skoro svaki dan tu bila rušenja. Pitao sam je da li se obratila građevinskoj inspekciji i nekoj od firmi koja je radila na rušenju, odgovorila je da nije, dodajući da joj je srušena kuća. Primio sam i drugi poziv, glas je bio muški – ispričao je Veljin, koji sada radi u Upravi kriminalističke policije.

Naveo je da je nekoliko osoba sa advokatima potom došlo u policijsku stanicu, te da su želeli da podnesu prijavu o čemu je on obavestio šefa smene, a šef smene pretpostavljene – komandira policijske ispostave i načelnika policijske stanice.

– Šef smene mi je rekao da im kažem da se obrate komunalnoj policji i građevinskoj inspekciji, te sam im rekao gde da se upute, a oni su insistirali da podnesu prijavu. Ponovo sam o tome obavestio šefa smene, a on svoje pretpostavljene, nakon čega je jedan muškarac otišao da podnese prijavu, pretpostavljam u odsek kriminalističke policije – ispričao je Veljin, navodeći da se šef smene zove Igor Rakita.

Veljin je dodao da je svaki dan na tom delu grada bilo rušenja i da zbog toga nije poslao patrolu.

Istakao je da mu niko nije naredio da ne šalje patrolu.

Rekao je i da nije imao saznanja o tome ko je rušio u Savamali, sem onoga što su mu rekli oštećeni i medijskih izveštaja.

Vladimir Marković, direktor “Transport perona”, ističe za Danas da je sutkinja Žanka Radić na prethodnom ročištu održanom u septembru prošle godine najavila donošenje međupresude “kojom bi praktično bio potvrđen pravni osnov za donošenje odluke za naknadu štete”.

Policajac o rušenju u Savamali: Niko mi nije naredio da ne šaljem patrolu u Hercegovačku 2
Vladimri Marković (Foto: Privatna arhiva)

– Međutim, ona je nakon mesec dana promenila odluku sazvavši ročište nakon čitavih pet meseci, sa ciljem da se sasluša policajac PS Savski Venac Igor Veljin, koji je inače tog jutra 25. aprila 2016. odbio da primi našu prijavu za rušenje u Hercegovačkoj ulici. Neubičajeno je u sudskoj praksi da se ovako najavljuje a potom menja sudska odluka, što sve ukazuje da je na sud vršen pritisak ili da se sudija plaši da donese bilo kakvu odluku pa se ovaj postupak odugovlači – navodi Marković za naš list.

Kako dodaje, s druge strane postupanje policajca Igora Veljina je obuhvaćeno kroz izveštaj Zaštitnika građana, pa ni to nije opravdan razlog za ovim ročištem.

– Upravo ovo odugovlačenje postupka je još jedan dokaz da mi danas nemamo nezavisno pravosuđe. Inače, danas na ročištu policajac Igor Veljin je svojstvu svedoka nevešto pokušavao da izbegne odgovore o činjenicama a koje nesporno ukazuju da je imao naređenje od svojih pretpostavljenih da se ne uzme i ne evidentira prijava od oštećenih, kao i da se ne izvrši uvidjaj lica mesta, koji radi istine nikada nije ni izvršen. Takođe, treba napomenuti da je upravo policajac Veljin meni kao zakonskom zastupniku privrednog društva “Transport peroni” i Vladimiru Miljeviću zakonskom zastupniku privrednog društva “Iskra”, čiji objekti su te noći porušeni, preneo da je rušenje u Hercegovačkoj ulici izvšreno po nalogu Skupštine Grada Beograda u saradnji sa komunalnom milicijom i gradjevinskom inspekcijom i tom prilikom uputio nas na njih – naglašava Marković.

Policajac o rušenju u Savamali: Niko mi nije naredio da ne šaljem patrolu u Hercegovačku 3
Foto: Transport peroni

Prema njegovim rečima, bila je to koordinisana akcija sa najvišeg mesta aktuelne vlasti u kojoj je učestvovalo više republičkih i gradskih institucija gde je on očigledno izvršavao naređenja svojih pretpostavljenih, zaboravljajući pri tom na uniformu i da je u službi građana i zaštite ustava i zakona ove države.

– Nakon promene ove vlasti, uveren sam da će tužilaštvo konačno početi sa radom na ovom i svim drugim slučajevima koji su uznemirli javnost i doveli u pitanje poverenje građana u institucije i zakone ove države. Slučaja Savamala se više nikada ne sme ponoviti – ukazuje Marković za Danas.

Naredno ročište u ovom postupku zakazano je za 23. maj ove godine kada bi trebalo da bude nastavljeno saslušanje upravo direktora “Transport perona” Vladimira Markovića.

Tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je u maju 2016. da ne razume one koji su odlučili da rušenje u Savamali obave tokom noći, jer je reč o bespravno podignutim objektima.

„Ako mene pitate ja mislim da onaj ko bi to uradio, a da je želeo da uradi bilo ko iz vlasti, da je taj kompletni idiot, jer je to trebalo da uradi u po bela dana, jer su u pitanju bespravni objekti, koji su ružno izgledali i od kojih su korist imali samo oni čiji su bili“, istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari