Policajcu i sindikalnom funkcioneru iz Užica MUP će morati da plati više od pola miliona dinara 1Glišo Vidović/Foto: N. Kovačević

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u obavezi je da Glišu Vidoviću, predsedniku Sindikata policije Sloga u Užcu i pripadniku Policijske uprave u tom gradu, isplati više od pola miliona dinara, zbog nezakonite suspenzije s posla.

Vidovića je Viši sud u Užicu, prošle godine, oslobodio optužbe da je, 27. jula 2021. godine, kao predstavnik sindikata, tokom telefonskog razgovora sa službenicom preduzeća Putevi Užice o problemu sindikalnih pristupnica, pretnjama ugrozio sigurnost Leka Korićanca, bivšeg direktora tog preduzeća.

Paralelno sa sudskim postupkom, tadašnji načelnik Policijske uprave Užice Saša Misailović je protiv Vidovića pokrenuo discilinski postupak i suspendovao ga sa posla.

Vidovića je teretio za navodnu „tešku povredu službene dužnosti“, odnosno „ponašanje koje šteti ugledu MUP-a“, iako on službenicu nije pozvao kao policajac, niti je taj razgovor obavljen dok je, tog dana, bio na radnom mestu policajca.

Policajcu i sindikalnom funkcioneru iz Užica MUP će morati da plati više od pola miliona dinara 2
Saša Misailović/Foto: N. Kovačević

Nakon što je sud utvrdio da Vidović, inače diplomirani pravnik, nije počinio delo za koje se sumnjiči, Policijska uprava je obustavila disciplinski postupak protiv njega i, nakon suspenzije od 18 meseci, vratila ga na radno mesto policajca.

Zbog nezakonite suspenzije, od 27. jula 2021. do 19. decembra 2022. godine, MUP Srbije će morati da isplatiti Vidoviću 505.467,18 dinara.

Policajcu i sindikalnom funkcioneru iz Užica MUP će morati da plati više od pola miliona dinara 3
Policijska uprava Užice/ Foto: N. Kovačević

Vidović za Danas kaže da je to predviđeno sporazumom koji je, 27. marta ove godine, potpisao sa sadašnjim načelnikom PU Užice o naknadi štete i isplati razlike u zaradi od jedne trećine plate sa pripadajućom zateznom kamatom, za vreme nezakonite suspenzije.

Po tom sporazumu, MUP je dužan da mu na ime uskraćene razlike u plati isplati 431.699,18, za zateznu kamatu 28.768, troškove za sastav podneska 9.000, kao i 36.000 dinara za troškove vođenja neosnovanog disciplinskog postupka.

Ranije mu je, Osnovni sud u Užicu, iz budžetskih sredstava, isplatio 181.000 dinara za troškove vođenja krivičnog postupka u kome je dokazao nevinost, što je potvrdio i Okružni sud.

Vidović za Danas kaže da je policija „prihvatila da mu ispalati ono što mu pripada po zakonu“.

Dodaje da je „izgubio pravo na beneficirani radni staž tokom suspencije“, kada nije radio, a to je, objašnjava, tako „regulisano Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju“.

„Pretpostavljam da su postupci, i sudski i dsciplinski, pokrenuti protiv mene zbog mojih sindikalnih aktivnosti i angažovanja u udruženju građana Sloga, ali uspeo sam da dokažem da nisam kriv i to je najvažnije“, kaže za Danas Vidović, predsednik užičkog odbora sindikata Sloga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari