Viši sud u Užicu odlučio: Predsednik Sindikata policije Sloga nije ugrozio sigurnost direktora „Puteva Užice“ 1Glišo Vidović/Foto: Sindikat policije Srbije

Presudom Višeg suda u Užicu, Glišo Vidović, predsednik Sindikata policije Sloga, oslobođen je optužbe da je pretnjama ugrozio sigurnost Leka Korićanca, bivšeg direktora preduzeća „Putevi Užice“.

Taj sud je odbio žalbu Osnovnog javnog tužioca i potvrdio raniju presudu Osnovnog suda u Užicu.

„Presuda je očekivana, jer su svi znali da nisam kriv i da su optužbe protiv mene lažne“, kazao je za Danas Vidović, diplomirani pravnik i policajac u Policijskoj upravi Užice, koji je zbog te optužbe suspendovan sa posla.

Bio je optužen da je, 27. jula prošle godine, kao predsednik Sindikata policije Sloga, a povodom problema sa sindikalnim pristupnicama zaposlenih u „Putevima Užice“, službenici u tom preduzeću, tokom telefonskog razgovora, navodno, rekao da „pozdavi menadžment firme i da im prenese da njemu nije problem da piše prijave i da je lak na obaraču“.

Službenica je to prenela Leku Korićancu, u to vreme direkoru tog preduzeća, koji se, kako se navodi, zbog toga osećao ugroženim, pa je slučaj prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu i Policijskoj upravi Užice.

Vidović je negirao da je rekao da je „lak na obaraču“ i tvrdio da je kazao da je „lak na potezanju olovke“ čime je, navodi, „hteo da saopšti da mu nije teško da podnosi prijave protiv poslodavaca, koji krše zakon i prava radnika“.

Tokom procesa u Osnovnom sudu, tri svedoka su potvrdila njegovu odbranu, dok su četvrti svedok i direktor navodnu pretnju čuli samo posredno, pa taj sud, samo na osnovu svedočenja službenice, nije potvrdio da postoje obeležja tog krivičnog dela i oslobodio je Vidovića.

Međutim, tužilac je na tu presudu uložio žalbu koju je Viši sud odbacio i utvrdio da je Osnovni sud pravilno ocenio da nema dokaza o tome da je Vidović počinio krivično delo i oslobodio ga optužbe.

S druge strane, Policijska uprava Užice je pokrenula disciplinski postupak protiv njega i suspendovala ga s posla, do završetka tog postupka.

Iako je sa službenicom „Puteva Užice“ komunicirao u svojstvu predsednika sindikata, a ne kao policijski službenik, u rešenju o njegovoj suspenziji je navedeno da je „naneo štetu ugledu Policijske uprave Užice i MUP-u Srbije“.

Za disciplinski postupak, koji bi trebalo da se obustavi jer ga je sud oslobodio krivice, Vidović kaže da ne zna da li će biti obustavljen jer to zavisi od čelnika Policijske uprave.

„Policijski starešina koji vodi taj postupak, a čije izuzeće sam tražio, prekoračio je sve granice vođenja postupka u razumnom roku, jer za godinu i četiri meseca, koliko sam pod suspenzijom, taj postupak još uvek nije završen“, navodi za Danas Vidović.

„Svestan sam da ću i dalje biti meta stranačkih poslušnika i lica ogrezlih u kriminalu i korupciji, ali zbog toga neću stati niti ću promeniti način rada“, poručio je Vidović.

Montirani proces

„Imam indicije o tome da je ceo postupak protiv mene montiran od nekih centara moći, kojima ne odgovara to što ukazujem na korupciju i pokrećem postupke, pa bi želeli da me u tome zaustave, ali to neće uspeti“, kazao je za Danas Vidović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari