Policija na blokadu odgovorila kontrablokadom 1Foto: Z.S.M.

I druga blokada saobraćajnica u Kragujevcu protekla je bez ikakvih incidenata.

Policija (sem u civilu, naravno) se nije ni pojavila na lokaciji kod Zastavinog solotera i Kamenog mosta na kome se okupilo nekoliko stotina Kragujevčana koji su blokirali ovaj magistralni pravac od Batočine i auto puta ka Kraljevu.

Na ovaj vid protesta kragujevačka policija odgovorila je svojevrsnom kontrablokadom, postavivši patrole koje su u naseljima Bubanj, Mala vaga, na raskrsnici „Kod saobraćajca”… preusmeravale saobraćaj i obaveštavale vozače da je u toku blokada i upućivala ih na druge pravce. Ovo su za danas potvrdili i ekološki aktivisti iz Viteževa kod Svilanca koji su na kragujevački protest stigli od motela „Stari hrast” Markovcu iz pravca Batočine.

Kragujevčani su protestvovali gotovo dva sata, uz pištaljke, noseći zastave Srbije, transparente protiv Rio Tinta… uz standardne uzvike: „Ua!” i „Vučiću pederu!”. Snimalo se i drnovima, sad – da li iz zabave ili službeno…

Policija na blokadu odgovorila kontrablokadom 2
Foto: Z.S.M.

Blokiranje raskrsnice neki su iskoristili i za promociju drugih stavova poput „Stop kovid fašizmu” i negodovanju zbog uvođenja epidemiloških propusnica.
Ne samo ekološki, već i aktivisti Crvene inicijative delili su propagandne materijale podržavajući protest i podižući svoj glas „protiv pogubne uloge stranog kapitala i uništavanja okoline”.

Na blokadi su bili i Kragujevčani koje je tog jutra na kućnim adresama obišla policija i „savetovala im da ne idu na protest” poput Vladimira Avdića i Igora Stojanovića a koji su prošle subote bili legitimisani. Oni su, kako kažu, bek ikakvog straha došli i na ovonedeljni iako im je predočeno „da će se voditi kao njegovi organizatori”.

Blokade u Kragujevcu nemaju jasno određenog organizatora što pojedini smatraju za njihovu manjkavost. Na protestu su bili i političari iz opozicionih stranaka SSP, NS, Zajedno za Kragujevac… ali se ni ovog puta, kao i prošlog niko nije obratio Kragujevčanima.

Policija na blokadu odgovorila kontrablokadom 3
foto: Z.S.M.

Po Predragu Deliću iz kragujevačke Narodne stranke ovakvim skupovima ubuduće će morati da se da neki jači, pravi smisao „jer na ovaj način neće moći dugo da traju”.

Sa njim se slaže i Miroslav Stojanović iz Zajedno za Kragujevac po kome je teško „održavati na ovaj način njihov tonus sve do aprila” i koji je izrazio bojazan da se „ne razvodne i zamru”.

Sami građani, učesnici protesta mahom su isticali da su na blokadi da podrže ljude iz Jadra i Rekovca u borbi protiv rudarenja litijuma.

Policija u Rekovcu legitimisala jagodniske ekološke aktiviste

U okolini Kragujevca protesti i blokade saobraćajnica održani su i u Kniću, Topoli, Rekovcu…

Po rečima Marice Živanović Poljo, jedne od organizatora protesta u Rekovcu iz organizacije „nEKO brine za Levač” jedočasovna blokada u ovom mestu kod crkve protekla je bez problema.

– Ipak, po okončanju protetsta kada su se ljudi razilazili, policija je legetimisala ekološke aktiviste iz Jagodine koji su došli da nas podrže, izjavila je ona za „Danas”.

Blokada u Kniću, koja je trajala 45 minuta, na pešačkom prelazu kod zgrade opštine u ovoj varošici protekla je bez ikakvih incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari