Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak uveče je kroz garažu ušao u zgradu vukovarske gradske uprave, kako bi izbegao susret sa okupljenim protivnicima ćirilice iz tog grada, dok su tu zgradu obezbeđivale snage interventne policije za vreme sastanka na kome se on obavezao da će policija biti uklonjena sa ulica Vukovara, a Štab za odbranu tog grada da neće dirati četiri ploče ispisane i ćirilicom na zgradama državne uprave.

Uklanjanje policije je, prema informacijama učesnika tog sastanka, jedini od brojnih zahteva koji je Štab za zaštitu Vukovara postavio pred premijera.

– Možda sam i dosadan, ali zakon se mora poštovati – rekao je Milanović, kako prenosi Večernji list i dodao da „postoje različiti modaliteti, ali i standardi ispod kojih kao predsednik Vlade ne mogu ići jer je to pitanje hrvatske države“.

– U Vukovaru je upravo kraj radnog vremena, ćirilične ploče, koje više ne čuva policija, zaista niko nije dirao, preživele su dakle dan, sad još da prežive noć – rekao je juče za naš list šef vukovarske gradske uprave Goran Bošnjak i dodao da se Štab za odbranu Vukovara obavezao da ploče neće dirati, ali da li će se pojaviti neki pojedinac van kontrole, ko to može da zna.

Ne zna se ni da li će se nastaviti sa postavljanjem novih ploča sa ćiriličnim natpisima ili će se na dosadašnjim stati. A naročito je, kaže Bošnjak, neizvesno pitanje Statuta grada, koji će biti na dnevnom redu Gradskog veća u kome je inače Hrvatska demokratska zajednica, uz pomoć jednog odbornika Socijaldemokratske partije, obezbedila većinu.

Povodom povlačenja policije koja je te ploče čuvala, premijer Milanović je rekao da „svakom na savesti i odgovornosti ostaje kako će se ponašati“. Goran Bošnjak za Danas kaže da je posle povlačenja policije „nastupilo neko olakšanje i nada da će se svi prizvati razumu i da će emocije splasnuti“.

Milanović je, posle sastanka u Vukovaru, takođe rekao da uvek kad dođe u Vukovar sazna i neke neprijatne stvari, a u četvrtak uveče je saznao da tokom popisa stanovništva u tom gradu nije popisano 460 nestalih osoba. „To smatram pogrešnim kakav god to statistički uticaj imalo“, rekao je Milanović.

Može se pretpostaviti da vlasnici ove informacije veruju da bi popisivanje ovog broja lica promenilo proporcionalni odnos nacionalnih grupa u Vukovaru i smanjilo udeo Srba ispod granice koja im u tom gradu garantuje pravo na dvojezičnost, odnosno upotrebu ćirilice. Prema poslednjem popisu, Vukovar ima 27.683 stanovnika od čega su se 34,87 odsto izjasnili kao Srbi.

Goran Bošnjak kaže da je popis stanovništva u Vukovaru organizovao župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić (HDZ), da je on birao ljude koji će popis sprovoditi i da je potpisao da je sve u redu. O nepravilnostima tokom popisa samo se priča, kaže Bošnjak, još niko nije naveo konkretan primer gde su te nepravilnosti počinjene.

Zahtevi „branitelja“

Štab za odbranu Vukovara izneo je pred hrvatskog premijera i niz drugih zahteva, kao što je uvođenje moratorijuma na primenu Zakona o pravima nacionalnih manjina do obavljanja novog popisa stanovništva u kome bi udruženja koja čine Štab za odbranu Vukovara i predstavnici određene komisije EU. A traže i da se u Hrvatskoj primenjuje navodno evropski standard prema kome nacionalna manjina stiče pravo na dvojezičnost tek kad dostigne udeo od 50 odsto stanovništva na nekoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari