Policija upozorila predsednicu Suvoborske grede da ne poziva na blokadu puteva 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Policija je upozorila predsednicu ekološkog udruženja „Suvoborska greda“ Ljiljanu Bralović da ne poziva ljude na blokadu puteva koja je zakazana za danas od 14 časova.

Bralović je rekla agenciji Beta da su dva policajca došla u dvorište njene kuće u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca i da su joj ljubazno rekli da ne bi trebalo da poziva gradjane na blokadu.

„Bili su vrlo ljubazni i korektni, ja sam im rekla da razumem da je to njihov posao, ali neka oni rade svoj, a ja ću svoj posao“, rekla je Bralović.

Ona je dodala da je policiji takodje rekla da su meštani Pranjana i desetak okolnih sela iscrpeli sve pravne mogućnosti u njihovoj borbi protiv iskopavanja litijuma i drugih metala na njihovim njivama, kao i protiv zakona o eksproprijaciji i referendumu, koje je ocenila kao „štetne“ i da im nije preostalo ništa više osim blokade puteva.

Prema njenim rečima od kada je počelo istaživanje litijuma do sada meštani desetak sela su poslali peticije Skupštini Gornjeg Milanovca i Skupštini Srbije da se ta iskopavanja obustave i zabrani kompaniji Rio Tinto da istražuje i iskopava, da su se pisanim putem obraćali i lokalnom i državnom rukovodstvu, da su odžali više tribina i protestnih okupljanja na kojima su isticali te zahteve, ali njihovi zahtevi nisu ispunjeni.

„Smatram da su naši zahtevi značajniji od toga što će danas nekome sat ili dva biti otežano kretanje“, rekla je Bralović.

Ona je insistirala da bude objavljeno da su policiajci koji su došli da je upozore da ne poziva gradjane na blokadu puteva bili „izuzetno ljubazni i korektni“ i da ona nema primedbi na njihovo ponašanje prema njoj.

Nekoliko ekoloških udruženja pozvalo je danas gradjane da u 14 časova blokiraju kružne tokove i raskrsnice u Čačku, kao i magistralni put u Preljini kod tog grada, zbog izmena zakona o eksproprijaciji i referendumu i iskopavanju litijuma i drugih metala na teritoriji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari