Holanski desničar Gert Vilders svojim antiislamskim filmom „Fitna“ pokušao je, i uspeo, da izazove međunarodni skandal. O svom krstaškom ratu protiv islama Vilders je govorio za nemački nedeljnik Špigel.
Prošlog četvrtka prikazali ste dugo očekivani film koji oštro kritikuje Koran.

Holanski desničar Gert Vilders svojim antiislamskim filmom „Fitna“ pokušao je, i uspeo, da izazove međunarodni skandal. O svom krstaškom ratu protiv islama Vilders je govorio za nemački nedeljnik Špigel.
Prošlog četvrtka prikazali ste dugo očekivani film koji oštro kritikuje Koran. Šefovi vlada država Evropske unije već raspravljaju o tome, a u Avganistanu gore holandske zastave. Jeste li ispunili svoj cilj, provokaciju?
– Politička elita je na zapanjujuće jasan način pokazala da iz rasprave koja je povedena povodom karikatura Muhameda nije izvukla nikakve pouke. Politička elita kleči pred islamistima. Naša vlada je, na primer, sačinila planove za evakuaciju holandskih diplomatskih misija u inostranstvu. To predstavlja poziv upućen radikalnim muslimanima.
Zalažete se za slobodu izražavanja, a tražite zabranu Korana. Nije li to u suprotnosti sa načelom verske tolerancije?
– Islam je za mene vizija društva koja određuje sve oblike međuljudskog ophođenja, od prava na nasledstvo do krivičnog zakona. Ta ideologija dovodi u opasnost naše vrednosti. Nju mrzim, a ne muslimane.
Nije li poređenje Korana s Hitlerovim „Majn kampfom“ potpuno neprilično? Praveći takvo poređenje od imama pravite savršenu sliku neprijatelja.
– Želim da isprovociram diskusiju. Neki stihovi iz Korana podstakli su njegove sledbenike da učine najgnusnija dela. Gde je imam koji će u Holandiji ustati i reći da homoseksualci imaju jednaka prava kao i svako, i da svako ima pravo da napusti svoju veru?
Vaše tirade su izazov za sve umerene muslimane i one koji se zalažu za reformu islama.
– Umereni islam? To je protivrečnost. Proći će još mnogo vremena dok ne ugledamo novi Koran, ekvivalentan Novom zavetu. Napadi se ne dešavaju u ime budizma ili hrišćanstva; ni svakodnevno prebijanje homoseksualaca u Amsterdamu ne dešava se u njihovo ime.
Ali prestupi mladih imigranata nemaju nikakve veze s verom.
– Tačno je, oni ne nose Koran sa sobom. Ali čitaju ga kod kuće. Njihovi roditelji odlaze u džamiju. Oni ne govore svojoj deci da prebijanje žena ili pripadnika drugih vera nije dopušteno. Iz tog razloga treba da se više potrudimo da uvedemo neku vrstu vodeće kulture. Ne monolitnu kulturu, već kulturu koja se zasniva na našim hrišćanskim, jevrejskim, humanističkim tradicijama koje predstavljaju izazov islamskom problemu. To je patriotizam, a ne nacionalizam. To je ponos u našoj sopstvenoj kulturi.
Odbacili ste mnoge pozive na dijalog s muslimanskim grupama. Pretežno vas zanima osvajanje glasova.
– Predstavljam pola miliona ljudi koje islam brine. Partijski sam političar i ne stidim se zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari