Politička "sečka" nepodobnih profesionalaca 1Foto: Lična arhiva

U dnevnoj pošti stiglo je i pismo u kome se nalazilo rešenje o mojoj smeni, bez ikakvog obrazloženja.

Bio sam zatečen i ekspresno brzim postavljanjem čoveka na v.d. funkciju direktora Doma zdravlja u Preševu, protiv koga nemam apsolutno ništa, komentariše za Danas dr Driton Salihu, svoju smenu, direktor Doma zdravlja u Preševu, godinu dana pre kraja regularnog mandata.

Da podsetimo, ministar zdravlja je smenio dr Salihua samo dan posle velike akcije vakcinisanja u opštini Preševo, o kojoj su izvestili gotovo svi mediji, jer je ovde prvu dozu vakcine primilo 7.100 građana, što je više od dvadeset odsto stanovništva.

– Morate da znate da niko nikoga danas ništa ne pita. Nekog uopšte nije briga što je taj čovek profesionalno i pošteno radio svoj posao. Smenjeni direktor očigledno nije po nečijoj političkoj volji, a to se desilo i u Bujanovcu, komentariše za naš list dr Stojanča Arsić, dugogodišnji direktor Doma zdravlja u Bujanovcu.

Iz Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) reagujući na ovakvu odluku ministra zdravlja Zlatibora Lončara ukazuju „da je smena jedinog direktora DZ iz redova Albanaca rezultat politike koja uvažava samo one koji pristaju na poniženje i servilno deluju prema onima koji su na vlasti u Beogradu“.

Ragmi Mustafa, predsednik NSA, za Danas ocenjuje „da centralističko-partijska Vlada Srbije nije pokazala spremnost na dijalog za poštovanje i unapređenje ljudskih i manjinskih prava, što je zakonska obaveza izvršne vlasti.

– Suprotno tome, vlast u Beogradu i ovim potezom nastavlja sa diskriminatorskom politikom prema Albancima na jugu Srbije, što se vidi i na primeru smene dr Dritona Salihua, navodi Mustafa. Za dr Skendera Destanija, dugogodišnjeg pedijatra u DZ u Preševu smena direktora je „sasvim jasan potez sa političkom pozadinom vlasti u Beogradu“.

– Ovo je potez koji podseća na odnos Slobodana Miloševića iz devedesetih godina: arogancija i drskost. Sve ovo liči na disciplinovanje nas Albanaca koji nismo prihvatili da budemo zajedno sa njihovim političkim „trojanskim konjem“ iz jedne političke stranke koja pokušava da apsolutistički deluje u našoj opštini, navodi Destani.

Predsednik Demokratske alternativa Albanaca iz Preševa Šćiprim Arifi, koga njegovi politički protivnici optužuju za „direktnu saradnju sa SNS“, nedostupan je za sve srpske medije i uporno odbija bilo kakav kontakt. Na poslednjim lokalnim izborima partija koju predvodi Arifi osvojila je najviše mandata.

Kamberi bez komentara

Narodni poslanik i predsednik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi nije se javljao na pozive novinara Danasa da prokomentariše slučaj smene direktora DZ u Preševu. Na pozive nije odgovarala ni Ardita Sinani, predsednica opštinskog odbora PDD u Preševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari