Vesti koje su objavili pojedini mediji da je u najuticajnijoj albanskoj stranci na jugu Srbije, Partiji za demokratsko delovanje, došlo do raskola oko moje moguće kandidature za predsednika opštine Bujanovac na predstojećim lokalnim izborima, nisu tačne i reč je o mom stavu koji je neprecizno istrgnut iz konteksta intervjua koji sam dao za Internet sajt presheva.

Vesti koje su objavili pojedini mediji da je u najuticajnijoj albanskoj stranci na jugu Srbije, Partiji za demokratsko delovanje, došlo do raskola oko moje moguće kandidature za predsednika opštine Bujanovac na predstojećim lokalnim izborima, nisu tačne i reč je o mom stavu koji je neprecizno istrgnut iz konteksta intervjua koji sam dao za Internet sajt presheva.com – objasnio je u razgovoru za Danas funkcioner PDD Šaip Kamberi.

Najmanje osam albanskih partija na izborima

Sasvim je sigurno da će u tri opštine juga Srbije s većinskim albanskim stanovništvom na lokalnim izborima učestvovati najmanje osam albanskih partija, kao i stranke Srba. To su Partija za demokratsko delovanje, Demokratska partija Albanaca, Demokratska unija doline, Nacionalni pokret Albanaca, Demokratska alijansa, Pokret za demokratski progres, Nacionalna demokratska partija i Pokret za demokratsku integraciju. U najavi je registracija najmanje još jedne albanske političke stranke.

– Tačno je da imam nameru da se kandidujem za predsednika opštine, ali kao u svakoj partiji o tome treba da se izjasni članstvo PDD, o čemu će se tek razgovarati. Potom će biti konačno doneta odluka o kandidatu za predsednika opštine ispred najstarije albanske partije na jugu Srbije – precizirao je Kamberi.
Bilo kakav raskol unutar PDD za Danas je demantovao i predsednik te stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi, koji naglašava da je „praksa do sada bila da se pred članstvo, uoči lokalnih izbora, pojave dva kandidata, a da se onda izabere jedan“.
– Došlo je do promene načina izbora predsednika opština, koje će od sada birati odbornici, pa mislim da je prerano da o tome sada donosimo konačne stavove. Jasno je da i Kamberi i aktuelni predsednik opštine Arifi prvo moraju da budu na listi za odbornike i da uđu u lokalni parlament, koji će onda u skladu s rasporedom političkih snaga birati predsednika opštine – naglasio je Halimi.
Prema njegovom mišljenju pripreme za lokalne izbore na nivou PDD odvijaće se u nekoliko faza. Prvo će biti napravljen predlog odborničke liste za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, da bi potom o njoj razgovarali predstavnici opštinskih i mesnih odbora. Konačan stav će doneti Glavni odbor PDD. „Već sada je sigurno da ć PDD na lokalnim izborima u maju nastupiti samostalno i da neće praviti nikakve koalicije. One su moguće tek posle izbora i tada će se znati ko bi mogao da bude naš kandidat za gradonačelnika tih opština – bio je jasan čelnik PDD.
Nezavisni novinar iz Preševa Belgzim Kamberi ocenjuje za Danas da „odavno postoji rivalitet između Šaipa Kamberija i Nagipa Arifija“, aktuelnog predsednika opštine Bujanovac. On ne isključuje mogućnost raskola unutar PDD, ali naglašava da će „presudnu ulogu u svemu imati stav koji donese predsednik stranke Riza Halimi“.
– Kamberi je po svojim stavovima i političkom iskustvu bliži Halimiju. Arifi je kao predsednik opštine operativac i on je na toj funkciji već drugi mandat. Na strani Kamberija je veća politička težina koju on nosi kao politički ideolog PDD, dok je na strani Arifija trenutna funkcija koja se vezuje za uticaj na opštinskom nivou. Jasno je da PDD neće odustati od vlasti u Bujanovcu i tu vidim prostor za politički kompromis između Kamberija i Arifija – ocenio je Belgzim Kamberi, koji važi za dobrog poznavaoca prilika u albanskom političkom korpusu na jugu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari