Poljaci i Česi nemaju izglede da počnu da koriste evro pre 2012, a novi guverner poljske centralne banke Slavomir Skšipek očekuje da je realno da evro uđe u upotrebu 2013. „Kriterijume koji su neophodni za prelazak na evro, zemlja će ispuniti prema prognozi Ministarstva finansija 2009.

Poljaci i Česi nemaju izglede da počnu da koriste evro pre 2012, a novi guverner poljske centralne banke Slavomir Skšipek očekuje da je realno da evro uđe u upotrebu 2013. „Kriterijume koji su neophodni za prelazak na evro, zemlja će ispuniti prema prognozi Ministarstva finansija 2009. Ako se uračuna vreme za proceduru, ispada da bi prešli na evro 2012. ili 2013,“ rekao je Skšipek.
On se slaže sa stavom braće Kačinjski, premijera Jaroslava i šefa države Leha, da Poljska sa evrom ne treba da žuri. „Evro ćemo prihvatiti kada za nas to bude korisno. Neke zemlje su imale veliki koristi od uvođenja evra, kao što su Irska i Španija. Postoje i nezadovoljne zemlje, kao Italija, Grčka i Portugal,“ tvrdi Skšipek i kaže da će Poljska prvo sabrati sve koristi i štete od evra. Prvobitni datum, odnosno 2010, morala je da odloži i Češka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari