Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu: Nijedna stavka iz memoranduma o saradnji sa kompanijom Rio Sava nije realizovana 1Foto: polj.uns.ac.rs

„Osim činjenice da postoji potpisan Memorandum o saradnji, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu nije sarađivao sa kompanijom Rio Sava Exploration doo, odnosno nije bilo razmene ni dobara, ni usluga, niti je bilo finansijskih transakcija između Fakulteta i kompanije“.

To u odgovoru za Danas kaže profesor Nenad Magazin, prodekan za razvoj i saradnju sa privredom na Poljoprivrednom fakultetu, povodom informacije da je ta visokoškolska ustanova potpisala Memorandum o poslovnoj saradnji sa kompanijom Rio Sava Exploration doo.

Profesor Magazin precizira da je memorandum potpisan u januaru ove godine, na inicijativu kompanije Rio Sava Exploration i da se u tom dokumentu definišu oblasti iz kojih je moguće ostvariti saradnju, a sama saradnja po navednim oblastima bi se definisala naknadnim ugovorima.

– Do slanja ovog odgovora nije potpisan ni jedan ugovor na osnovu Memoranduma, niti je došlo do realizacije aktivnosti po navedenim oblastima – jasan je Magazin.

On dodaje da se kompanija obratila fakultetu u vezi eventualnih savetodavnih usluga iz oblasti poljoprivrede namenjenih poljoprivrednim proizvođačima sa kojima Rio Sava ima saradnju.

– Fakultet je ponudio određene savetodavne usluge kompaniji Rio Sava Exploration doo, ali do sada nije potpisan nijedan ugovor kojim bi bliže definisali pružanje tih usluga – navodi naš sagovornik.

Memorandum, između ostalog, predviđa i formiranje programa stipendiranja master i doktorskih studija za teme koje doprinose poslovnim aktivnostima kompanije, što je u pojednim medijima ocenjeno kao sporno jer, kako se tvrdi, takvi naučni radovi neće imati naučnu objektivnost.

Međutim, ovakve ocene na Poljoprivrednom fakultetu odbacuju.

– Unapred sumnjati u naučnu objektivnost radova koji nisu napisani, niti su teme za radove prijavljene, je krajnje neozbiljno i počiva na želji da se naruši ugled Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – kaže prodekan Magazin.

On pojašnjava da su postupci prijave, ocene i odbrane master radova i doktorskih disertacija na Poljoprivrednom fakultetu definisani pravilnicima, a u oba slučaja je prvi korak da kandidat, student master ili doktorskih studija, prijavi temu rada i predloži mentora.

– Dakle, temu rada prijavljuje student, ne fakultet, niti neka treća strana. Stavka u memorandumu koja se tiče „formiranja programa stipendiranja master i doktorskih radova za teme koje doprinose poslovnim aktivnostima kompanije“ se odnosi na mogućnost da u slučaju da predložena tema za izradu master rada ili doktorske disertacije zahteva naučno-istraživački rad za koji nije obezbeđeno finansiranje, fakultet u tom slučaju može da predloži kompaniji da finansira taj konkretan naučno-istraživački rad, a na kompaniji je da predlog prihvati ili odbije.

Okolnost da jedna ugovorna strana finansira neku od aktivnosti Fakulteta ni na koji način ne znači da time može uticati na kvalitet naučnih istraživanja na Fakultetu – kaže Magazin.

Povodom iznetih komentara da takvi naučni radovi ne bi imali naučnu objektivnost, on ističe da je reč o nepoznavanju postupka prijave i odbrane radova, koji između ostalih koraka, podrazumeva i javni uvid svakog master rada i ocene master rada na sajtu fakulteta, kao i javni uvid svake doktorske disertacije i ocene doktorske disertacije na sajtu univerziteta.

– Što se tiče važećih ugovora o saradnji sa drugim kompanijama, oni ne sadrže slične stavke koje se tiču master i doktorskih radova. Pored komercijalnih ugovora, sa drugim kompanijama uglavnom imamo potpisane ugovore ili sporazume o stručnoj praksi kojima se definišu međusobna prava i obaveze za izvođenje stručne prakse studenata u tim kompanijama – ističe Magazin.

On kaže i da Poljoprivredni fakultet ima veliki broj potpisanih memoranduma o saradnji sa različitim kompanijama, univerzitetima, institutima i drugim institucijama.

– Politika Fakulteta je da sarađujemo sa svim pravnim i fizičkim licima dok je god ta saradnja u zakonskim okvirima i dok god Fakultet, iz te saradnje, može da ostvari korist za unapređenje delatnosti kojima se bavi. Fakultet do sada nije odbio memorandume o saradnji ni sa jednom firmom ili institucijom, te ni u ovom konkretnom slučaju nije bilo razloga da odbijemo potpisivanje ovakvog memoranduma koji je samo okvir za eventualnu buduću saradnju. Fakultet nije imao nikakav poseban razlog da potpisuje memorandum, kao što nije imao razlog ni da ga odbije – zaključuje Magazin.

List Danas je na više fakulteta pitao da li kompanije sa kojima imaju ugovore o saradnji mogu da finansiraju master i doktorske radove.

Rečeno nam je da takvih primera ima, mada nisu uobičajeni, te da ako takvi ugovori postoje podrazumevaju da student deo istraživanja obavi, na primer, u kompaniji koja poseduje opremu koju fakultet nema ili kompanija može da obezbedi uzorke (zemljišta i slično) da bi kandidat uradio istraživanje.

Napominju i da su studenti obavezni da deo istraživačkih nalaza publikuju u međunarodnim časopisima i da su ti podaci javni.

Zloupotrebe nauke uvek može da bude, kažu naši sagovornici iz akademske zajednice, ali ne na način da neka kompanija ili pojedinac naruči i plati istraživanje bilo od fakulteta, bilo od doktoranda, kako bi na ovaj način dobili podatke koji im odgovaraju.

Gotovo sve visokoškolske ustanove imaju ugovore o saradnji sa trećim licima, u koje spada i saradnja sa privredom, a na osnovu pružanja usluga fakulteti prihoduju sopstvena sredstva, što je i zakonom dozvoljeno.

Zakon o visokom obrazovanju predviđa da se sopstveni prihodi (školarina, pružanje usluga trećim licima, poklon, sponzorstvo i drugi izvori sticanja sredstava) koriste se za unapređenje delatnosti i podizanje kvaliteta rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari