Polovina mladih u Srbiji se oseća anksiozno, svaki drugi doživeo nasilje 1Foto: Pixabay / Dimhou Dimhou

Polovina mladih u Srbiji oseća se anksiozno, svaki drugi doživeo je nasilje, ali je sve više onih koji nasilje opravdavaju, rekla je danas predstavnica Krovne organizacije mladih Srbije Miljana Pejić predstavljajući rezultate godišnjeg izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, prenosi portal Radio-televizije Srbije.

Govoreći o zapošljavanju mladih, Pejić je kazala da oni nakon diplomiranja na posao čekaju u proseku oko dve godine, što je jedan od problema sa kojima se suočavaju.

„Vidimo da je stopa nezaposlenosti mladih, iako je bolja u odnosu na ranije godine, i dalje izuzetno visoka. Više od 50 odsto mladih ne zarađuje uopšte, veći deo njih je u obrazovnom sistemu, ali jako mali broj, od onih mladih koji zarađuje, ima veća primanja u odnosu na prosečnu potrošačku korpu“, naglasila je Pejić za RTS.

Prema njenim rečioma, polovina mladih u Srbiji često oseća anksioznost, a 70 odsto se bori sa stresom.

Kada je reč o nasilju, Pejić je objasnila da je više od trećine mladih pretrpelo fizičko i digitalno nasilje, skoro tri četvrtine verbalno, a seksualno svaki peti mladi čovek.

Ipak, više od 40 odsto njih nasilje opravdava, što je dvostruko više nego 2022. godine.

„Meni je žao što i dalje svaka škola bez obzira na veličinu nema bar jednog psihologa i jednog pedagoga koji bi dodatno bili ojačani da mogu da se bave mladima da mogu da im pomognu“, rekla je Pejić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari