Posle napetog i burnog jutra, juče je popodne u Vukovaru, centru Vukovarsko-sremske županije, bilo mirno: „Ja se nalazim ispred Carinarnice, tu je takođe postavljena tabla s dvojezičnim natpisom koju niko nije dirao, a pred Poreskom upravom i Policijskom stanicom, na kojima su jutros bile postavljene, pa čekićem porazbijane, table sa natpisima na latinici i ćirilici, više nema gužvi“, rekao je juče oko 14 sati za Danas Dragan Crnogorac, kandidat Samostalne demokratske srpske stranke na nedavno održanim izborima za gradonačelnika Vukovara.

On je dodao da je tabla ispisana latinicom i ćirilicom postavljena i na Uredu državne uprave, ali da je iščupana iz zida.

U koškanjima oko ovih tabli, koje je predvodio već poznati Stožer za odbranu Vukovara, povređena je jedna policajka, zbog čega se taj Stožer odmah izvinio, odajući priznanje policiji što protiv njegovih pristalica nije upotrebila silu. Postavljanje ploča obezbeđivale su snage specijalne policije.

Hrvatski radio Vukovar navodi čak tri vremena (7 sati ujutro, 6 sati ujutro, 7.30 ujutro) kad su table s natpisima na latinici i ćirilici juče ujutro postavljene na nekoliko državnih institucija u Vukovaru, ali u svakom slučaju zaključuje da je to učinjeno pod okriljem noći, a suprotno svojevremenim najavama hrvatskog ministra uprave Arsena Bauka da će te table, u skladu sa Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, biti postavljene „javno i svečano“ i „kao praznik demokratije“ odmah pošto, posle lokalnih izbora, bude konstituisana vukovarska gradska vlast. Prema Ustavnom zakonu, natpisi na latinici i pismu nacionalne manjine postavljaju se u sredinama u kojima nacionalna manjina ima udeo veći od 33,3 odsto u ukupnom stanovništvu. Taj uslov su Srbi ispunili u Vukovaru, prema popisu obavljenom 2011.

Vukovarsko Gradsko veće formirano je u prošli petak na dramatičnoj sednici i posle još dramatičnija tri postizborna meseca, tako što je predsednik gradskog odbora Socijaldemokratske stranke Željko Pinjuh stao na stranu 12 odbornika Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava Ante Starčević i, mimo volje svoje stranke, postao predsednik tog veća. Damir Barna šef lokalnog HDZ-a je objavio očekivanje da novoformirano Gradsko veće na prvoj sednici izmeni Statut grada, proglasi Vukovar gradom posebnog pijeteta i tom izmenom spreči uvođenje dvojezičnosti.

„Ja sam ovde da sprovodim zakone ove države koji važe. Kada sam dobio nalog da izradim ploče, ja sam dao nalog i izradio sam ih. Kada sam dobio nalog da postavim ploče, dao sam nalog da se ploče postave“, rekao je za Danas načelnik županijskog Ureda državne uprave Goran Bošnjak. Na pitanje od koga je dobio nalog da se ploče postave, Bošnjak je rekao:“Pa čujte, od onoga od koga sam trebao dobiti nalog – od nadležnih institucija ove države koje su mi nadređene“. Župan Vukovarsko-sremske županije Božo Galić je istakao da Županija nije dala nalog za postavljanje ploča i pozvao je političare srpske nacionalnosti da javno kažu da nije vreme za uvođenje ćiriličnih natpisa u Vukovaru.

„Gradsko veće može u Statutu određene delove grada i određene takozvane funkcionalne delove isključiti od primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina primerice tamo gde su pripadnici srpske manjine u manjem broju , a verujem da se zna koji su to delovi grada“, oglasio se juče i hrvatski ministar uprave Arsen Bauk. „A takođe i određene stvari, primerice nazivi ulica, mogu se u tom delu izuzeti iz primene“, dodao je on.

Goran Bošnjak, međutim, veruje da je ceo događaj politička režija Hrvatske demokratske zajednice, koja je, podseća on, zajedno sa HSP Ante Starčević, svojevremeno donela zakon o dvojezičnosti, da je usmeren na rušenje gradonačelnika Vukovara Željka Saba (SDP). Bošnjak je uveren da će gradska vlast pasti pri donošenju gradskog budžeta i da će Vukovar neminovno ići na nove lokalne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari