Ponavlja se konkurs za izbor direktora škole 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Ministarstvo prosvete je donelo rešenje o ponavljanju konkursa za direktora OŠ „Vuk Karadžić“ u Vršcu, jer je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje odbio prethodnu saglasnost za izbor oba kandidata koji su se prijavila na konkurs.

Školski odbor je u obavezi da raspiše ponovni konkurs u skladu sa zakonom, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Našoj redakciji obratili su se zaposleni u ovoj vršačkoj osmoletki, nezadovoljni što procedura izbora direktora još nije okončana. Oni tvrde da je škola još početkom jula poslala svu dokumentaciju Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje i Ministarstvu prosvete, a da im do 18. oktobra, kada je dosadašnjoj direktorki istekao mandat, nije stigla nikakva odluka.

Po zakonu, Pokrajinski sekretarijat je imao 15 dana da se izjasni o predloženim kandidatima, a Ministarstvo mesec dana da donese odluku.

Na konkurs su se javile dve kandidatkinje – dosadašnja direktorka Aleksandra Tadić, koja je tri mandata bila na čelu škole, i Ana Avramović, profesorka biologije u ovoj osmoletki. Nastavničko veće je sa 41 glasom podržalo Tadićevu, dok je Avramovićeva dobila 14 glasova.

Školski odbor je takođe podržao dugogodišnju direktorku, koja je dobila pet glasova, od osam prisutnih, a troje je bilo za njenu protivkandidatkinju.

Ali umesto odluke ko će biti na čelu škole u naredne četiri godine, iz Pokrajinskog sekretarijata školi je nedavno stigao dopis sa obrazloženjem da postupak izbora direktora još nije završen i da se do njegovog okončanja za vršioca dužnosti direktora imenuje Srđan Jovanović, nastavnik fizičkog vaspitanja, pošto je dotadašnjoj direktorki istekao mandat.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje za Danas demantuju navode da se nisu izjasnili o kandidatima u zakonom predviđenom roku. Napominju da je pokrajinski sekretar obavezan da ministru dostavi saglasnost u roku od 15 dana, od dana kada od njega dobije zahtev, a ne od trenutka kad škola dostavi Sekretarijatu dokumentaciju.

Dodaju da su svoj posao završili na vreme i konkursnu dokumentaciju prosledili Ministarstvu, zajedno sa zapisnicima i rešenjem prosvetne inspekcije grada Vršca, kako bi ministar prosvete prilikom odlučivanja imao u vidu mere koje su zbog utvrđenih nepravilnosti izrečene doskorašnjoj direktorki škole.

Na pitanje o kojim nepravilnostima je reč, uputili su nas na gradsku prosvetnu inspekciju. U Pokrajinskom sekretarijatu kažu da imenovani v.d. direktora škole nije bio učesnik konkursa i da njegov mandat traje do izbora direktora od strane ministra, a najduže šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari