Ponovo se oglasio Zoo vrt na Paliću o jako teškom stanju male lavice pronađene na putu kod Subotice 1Foto: Viber grupa "Uživo sa subotičkih ulica"

“Lavica je još uvek u postoperativnom toku i njeno zdravstveno stanje je i dalje nestabilno”, kažu za Danas iz Zoološkog vrta na Paliću.

Nakon što je mlada lavica operisana u prošli ponedeljak, jer su rendgenski snimci pokazali da ima slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, iz Zoo vrta ističu da mora mnogo da miruje, kako bi dozvolila rani da zaraste i da bi čuvala snagu.

“Ponašanje ukazuje da je doživela veliki stres, povremeno joj pada temperatura tela, skaču otkucaji srca i teško diše”, objašnjavaju iz Zoo vrta na Paliću.

Iako je bilo ohrabrujuće to što je nedavno počela samostalno da pije vodu, dok se ishrana odvijala otežano zbog toga što ranije nije jela meso i organi za varenje nisu funkcionisali, iz Zoo vrta kažu da je lavica sada prestala samostalno da uzima hranu i vodu, te da je ponovo priključena na infuziju.

“Najviše vremena provodi sa veterinarom Zoološkog vrta. On je danonoćno uz nju”, ističu iz Zoo vrta na Paliću.

Zoološki vrt na Paliću saopštio je danas da im je žao što ni posle desetak dana od prijema u Prihvatilište za divlje životinje, ne mogu da kažu da je zdravstveno stanje lavice bolje.

“Štaviše, postoji sumnja da joj otkazuju bubrezi i jetra, na osnovu biohemijskih nalaza analize krvi koje su rađene od 21. septembra do 1. oktobra četiri puta. Korišćena je terapija po savetima veterinara iz međunarodnih organizacija koje se bave oporavkom velikih mačaka (posebno lavova u južnoj Africi i Holandiji), tako da su izbegnuti svi lekovi koji bi mogli da dodatno oštete ove organe kod lavova”, objašnjavaju iz Zoo vrta na Paliću.

Dodaju i da posle dugotrajnog izgladnjivanja i slabosti, njeno opšte stanje je vrlo loše.

“Sama potreba da se zbog oporavka drži u ograničenom prostoru je jako stresna za lavicu, koja je sada u dobu kada treba da se igra i istražuje okolinu. Ako joj se i bude vraćala snaga, sigurno je da ćemo imati i dalje ovakvih problema, jer je jako teško obezbediti neophodno mirovanje”, napominju iz Zoo vrta na Paliću.

Nakon ovog slučaja sa mladom lavicom, iz Zoo vrta podvlače da svi treba da postanemo svesni da ovakve životinje ne mogu da se drže kao ljubimci, jer to nije u njihovoj prirodi.

“Jako je sebično, neodgovorno i bahato smatrati da je nekoliko meseci razonode vredno ovoliko patnje i stresa koje sada trpi ovo jadno stvorenje. Zato apelujemo na sve građane da ne kupuju egzotične životinje i da prijave svakog ko drži takve vrste i bavi se njihovom trgovinom. Nadamo se da mala lavica može da se vrati sa ivice smrti, nakon svog maltretiranja koje je doživela od strane ‘ljudi’ koji žive među nama”, poručuju iz Zoološkog vrta na Paliću.

Podsetimo, lavica stara svega nekoliko meseci pronađena je na Čantavirskom putu kod Subotice 21. septembra, kada je prevezena u Prihvat za divlje životinje Zoološkog vrta na Paliću.

Lavica je u Prihvat stigla u veoma lošem stanju, dehidrirana, slaba, mršava i iznemogla, te su veterinari odmah preuzeli brigu o njoj i dali joj infuziju, a takođe joj je izvađena krv i urađene brojne laboratorijske analize.

Detaljni pregledi i pretrage su pokazali da lavica ima probleme s lošom krvnom slikom, upalama u organizmu, anemijom, kao i da je puna parazita, dok je ispod repa imala i ranu koja je već bila inficirana, zbog čega je bila u bolovima.

Ustanovljeno je i da verovatno nikada ranije nije dobijala meso kao hranu, što se moglo videti po njenoj reakciji na meso, ali i po tome što creva i želudac nisu bili u stanju da vare, odnosno prerade hranu, pa nije imala stolicu.

Potom je rendgen pokazao da lavica ima slomljenu butnu kost na levoj nozi, a na desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, operisana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari