Oglasio se Zoo vrt na Paliću o izuzetno teškom stanju male lavice pronađene kod Subotice 1Foto: Zvanična Fejsbuk stranica Zoo Palić

Mala lavica koja je primljena u četvrtak u lošem stanju, dehidrirana, slaba, mršava, već četvrti dan je kritično i borimo se za njen život, saopštili su iz Zoološkog vrta na Paliću.

Kako su naveli, odmah po prijemu lavice, videli su se problemi s lošom krvnom slikom, upalama u organizmu, anemijom, a takođe navode da je bila puna parazita i da je ispod repa imala ranu koja je već bila inficirana, zbog čega je lavica očigledno bila u bolovima.

“Ona je odmah pregledana (ultrazvuk, laboratorijski pregledi krvi i uree, testovi) i primila je veterinarsku terapiju (infuziju, vitamine, različite vrste injekcija za jačanje, protiv bolova i protiv upala). Po reakciji na meso, deluje da nikada ranije nije dobijala meso kao hranu. Posle date terapije, počela je sama da jede, ali deluje da creva i želudac nisu u stanju da vare to jest prerade hranu i nema stolicu”, objašnjavaju iz Zoo vrta.

Dodaju da u ovoj, generalno lošoj situaciji, može da se desi da i drugi organi otkažu, poput bubrega i jetre, a da su pored svih navedenih problema, rendgenski snimci pokazali da lavica ima i slomljenu butnu kost na levoj nozi, a desnoj nozi delimični prelom, pa je uprkos opasnosti od uvođenja u anesteziju, jutros operisana.

“Zbog povreda kostiju, ona će i nakon operacije morati da se drži u što manjem prostoru da bi mirovala i da bi kosti mogle da joj zarastu. Zbog opšte slabosti organizma ne možemo je stalno držati pod blagom sedacijom, već je potrebno fizički joj ograničiti kretanje”, ističu iz Zoo vrta.

Iz ove ustanove su se zahvalili svim ljudima i organizacijama za zaštitu životinja koji su im se javili proteklih dana nudeći pomoć i podršku, te zamolili za razumevanje jer nisu u mogućnosti da svima pojedinačno odgovore na poruke, ali da će sve nove informacije o stanju lavice objavljivati na zvaničnim profilima i sajtu ustanove.

“Najvažnije u ovom trenutku je da se lavica stabilizuje, oporavi, a nakon toga ćemo zajedno sa drugim državnim organima naći najbolje rešenje za nju”, poručili su iz Zoološkog vrta na Paliću.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari