Popović: Nikoga ne prisiljavamo da bude deo Univerziteta 1Rektorka Ivanka Popović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Pravoslavno bogoslovski fakultet ima rok do početka juna da izvesti Univerzitet u Beogradu da li je sproveo proceduru izbora članova Saveta Fakulteta u skladu sa propisima.

To je juče rečeno na sednici Senata UB, nakon što je rektorka Ivanka Popović obavestila članove ovog tela da je prosvetna inspekcija „nepobitno utvrdila da izbor članova Saveta PBF nije bio u skladu sa važećim Statutom Fakulteta“.

Popović je rekla da izveštaj prosvetne inspekcije još nije zaključen i najpre predložila da PBF do 27. maja (kada je zakazana naredna sednica Senata) izvesti Univerzitet šta je preduzeo da „dovede rad svog Saveta u regularne tokove“.

Međutim, taj rok je produžen do početka juna na molbu dekana PBF Zorana Rankovića, koji inače prisustvuje sednicama Senata kao gost jer mu mandat nije verifikovan.

Rektorka je rekla da Univerzitet u Beogradu u međuvremenu neće razmatrati nikakve zahteve sa PBF, napominjući da se trenutno ne potpisuju diplome i napomenula da ubuduće neće biti razmatrani ni izbori u zvanja, niti doktorske disertacije „dok ne dođe do odgovarajućeg poštovanja univerzitetskih propisa“.

Popović je naglasila da je Univerzitet u Beogradu dobrovoljna organizacija u koju su sve članice ušle dobrovoljno i sa spremnošću da prihvataju univerzitetske propise, te da nikoga ne prisiljavaju da bude deo Univerziteta i da radi ono što ne želi.

– Univerzitetski Odbor za statutarna pitanja je utvrdio da je Statut PBF jednim delom neusklađen sa Statutom UB i bilo je dogovoreno da će se osnovati radna grupa koja bi prevazišla taj problem na dogovorni, konstruktivan i tolerantan način. Ali uslov za to je bio da se reguliše situacija sa Savetom PBF. Pošto se to još nije desilo predlažem da uprava Univerziteta u Beogradu uputi PBF dopis sa otvorenim pitanjem da li je reč o nesporazumu ili PBF ne vidi sebe u sastavu UB ako nije spreman da se povinuje pravilima koje Univerzitet ima. Ovo pitanje moramo da otvorimo jer je stanje koje sada imamo neodrživo i nije korektno prema drugim članicama univerziteta. Mi ovu priču ne možemo gurati pod tepih. Moramo da imamo jasne odnose između svih članica i svih članica sa Rektoratom – poručila je Popović.

Iako o ovoj temi nije bila predviđena diskusija za reč se javio dekan PBF Zoran Ranković koji je kazao da nisu dobili nikakvu informaciju prosvetne inspekcije.

On je dodao da je inspekcija na Fakultetu bila 5. marta, da je pregledala svu dokumentaciju i da je prema usmenoj informaciji koju je dobio „sve bilo kako je potrebno“, ali da im nije dostavljen zapisnik.

Ranković je rekao da je postupak prekinut zbog uvođenja vanrednog stanja, napominjući da su planirali da ovo pitanje narednih dana pokrenu kod Ministarstva prosvete.

Zamolio je da se rok za izjašnjenje PBF produži bar do početka juna da bi se ovo pitanje rešilo na obostrano zadovoljstvo, jer kako je naveo, PBF sebe vidi u okviru univerzitetske zajednice Beograda i Srbije.

Uz poštovanje mera

Najveći deo jučerašnje sednice Senata je bio posvećen početku rada fakulteta, koji je najavljen od 15. maja. Fakultetima su upućene smernice za poštovanje sanitarno-higijenskih mera koje će biti dopunjene. Svi koji borave na fakultetu moraće da imaju masku i rukavice, a na ispitima će se poštovati razmak između studenata od dva metra. Rečeno je i da od 1. juna studenti koji dolaze iz Severne Makedonije, Crne Gore, BiH i Albanije neće biti obavezni da urade PSR test da bi mogli da uđu u Srbiju. Prorektor za nastavu Petar Bulat je kazao da se razmatra mogućnost da prijavljivanje kandidata koji će konkurisati za upis na fakultete bude elektronski.

Direktor Studentskog centra „Beograd“ Goran Minić je rekao da se u prvom trenutku očekuje dolazak između 3.000 do 3.500 studenata u studentske domove koji se sutra otvaraju i radiće i preko vikenda. Radiće i osam, od ukupno 14 studentskih restorana. Do kraja nedelje očekuje se odluka Ministarstva prosvete na zahtev Konferencije univerziteta Srbije da se produže rokovi za akreditaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari