Popović: Srbija srlja ka sve većoj autokratiji 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Prethodnih 10 godina Srbija je kontinuirano ocenjivana kao najuspešnija demokratija Zapadnog Balkana – tvrdi premijerka Ana Brnabić u odgovoru Fridom hausu na njihov poslednji izveštaj po kojem je naša zemlja pala u „hibridne režime“, u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

U svojoj analizi na čak 18 strana, Brnabić smatra da Srbija ne spada u grupu od nekoliko zemalja koje „prednjače po urušavanju demokratije“ u Evropi.

„Naprotiv, od 10 zemalja Centralne Evrope i Balkana koje su po ocenama demokratičnosti ostvarile pad u izveštaju Fridom hausa, promena ocene Srbije je najmanja, sa minimalnim padom od 0,04 posto“, piše u premijerkinom odgovoru ovoj međunarodnoj organizaciji.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, ističe za Danas da se sve organizacije, i domaće i međunarodne, slažu da Srbija nazaduje.

– Razlika je samo u tome koje godine ćemo kod koje organizacije pasti u nižu kategoriju. Ali to je mnogo manje relevantno od nesporne činjenice, koju ni Vlada u ovom pamfletu ne osporava, da Srbija srlja ka sve većoj autokratiji. Premijerka ima na raspolaganju veliki broj izveštaja domaćih organizacija o rušenju demokratije i vladavine prava u poslednjih osam godina. Da joj je stvarno stalo do ovih vrednosti, ne bi ni čekala Fridom hausa da reaguje. No, jasno je da je Ana Brnabić deo problema, a ne deo rešenja – naglašava Popović.

Katarina Golubović, predsednica Komiteta za ljudska prava – YUCOM, ukazuje za Danas da je Fridom haus prisutan na međunarodnoj sceni 80 godina i da je metodologija na osnovu koje se daju određene ocene o stepenu poštovanja demokratskih vrednosti ista za sve zemlje.

– Ovaj nesvakidašnji pokušaj obaranja metodologije izveštavanja ja gledam pozitivno: da je našoj Vladi ipak stalo do pozitivne ocene jedne uticajne međunarodne organizacije. Ova ocena se neće promeniti dovođenjem u pitanje metodologije, već vidljivim i jasnim primerima poštovanja podele vlasti i ljudskih prava, kao i odlučnom borbom protiv korupcije – objašnjava Golubović.

U analizi koju je Brnabić poslala predsedniku Fridom hausa, Majklu Abramovicu, piše i da zaključak izveštaja ove međunarodne organizacije da Srbija više nije demokratija, već prelazni/hibridni režim, nisu u skladu sa rezultatima drugih međunarodno priznatih indeksa demokratije, poput najnovijeg indeksa demokratije odeljenja za istraživanje i analizu grupe Economist Intelligence Unit (EIU) i poslednjeg Bertelsmanovog indeksa političke transformacije.

„Ni jedan od ova dva indeksa ne beleži „nazadovanje“ Srbije u hibridni način upravljanja“, navodi se u analizi Vlade Srbije koju je potpisala premijerka Brnabić.

„Zaključci su upitni“

U analizi Vlade Srbije tvrdi se da „bez izvora koji bi potkrepili činjenicama pad pokazatelja korupcije u Srbiji, zaključci autora izveštaja Fridom hausa su više nego upitni. „Ne postoji logična i faktička osnova za pad ocene demokratije u Srbiji i posledično stavljanje iste u kategoriju hibridnih/tranzicionih režima… Stavovi u izveštaju zasnovani su isključivo na interpretacijama medija (percepciji medija), a ne na merljivim, objektivnim parametrima“, navodi se u odgovoru Vlade Srbije poslatom Fridom hausu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari