Popović u UAE: Dogovoreno potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti inovacija 1Foto: Beta (arhiva)

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović i ministarka za napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Sara Bint Jusuf Al Amiri dogovorili su u Dubaiju potpisivanje sporazuma o saradnji koji će biti osnova za dalje učvršćivanje odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i naprednih tehnologija, saopštilo je danas Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Srbije.

U saopštenju je navedeno da će pored sveobuhvatne saradnje u oblasti napredne proizvodnje i Industrije 4.0, taj sporazum definisati i dalje perspektive razvoja odnosa dve zemlje u tehnologijama budućnosti kao što su blokčejn, sajber-bezbednost, internet stvari, virtuelna i proširena stvarnost i druge.

Al Amiri je navela da su UAE spremni da razvijaju saradnju sa Srbijom u oblasti inovacija i novih tehnologija, posebno kroz obuke kadrova, razmenu naučnog i istraživačkog osoblja, i zajedničke razvojne projekte usmerene na jačanje digitalnih kapaciteta dve zemlje, a dodala je i da postoji veliki potencijal za saradnju u oblasti biotehnologija i farmacije.

Popović, koji boravi u zvaničnoj poseti UAE, istakao je da Srbija ima inženjerski potencijal da razvija inovacije u oblasti pametne proizvodnje, robotike, poljoprivrede, hrane i zdravlja, i da te sektore prepoznaje kao sektore od obostranog interesa za dve zemlje.

Naglasio je da su UAE učinili ogroman iskorak u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

„Želimo da razmenjujemo iskustva i da produbimo saradnju naših univerziteta i naučno-istraživačkih organizacija na polju inovacija“, rekao je Popović.

Popović će razgovarati sa više ministara iz UAE, a posetiće i sajam avijacije „Dubai Er Šou“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari