Pored zrenjaninske bolnice bučno i danju i noću 1Foto:M.P.

Zrenjaninci koji žive u ulici dr Đorđa Stratimirovića retki su žitelji grada na Begeju koji mogu da kažu da žive u tihom i mirnom delu grada.
Prema zvaničnim podacima, jedino u ovoj ulici nivo buke ne prelazi dozvoljene vrednosti ni danju ni noću.

To pokazuju poslednja merenja buke koje za gradsku upravu svakog meseca radi Zavod za javno zdravlje. Od šest mernih mesta, samo u ovoj ulici u naselju Mala Amerika nivo buke je, prema usvojenim standardima, podnošljiv.

Na ostalim mernim mestima, najmanje u jednom delu dana, nivo buke prelazi dozvoljene vrednosti.

Bukom je najugroženija zrenjaninska bolnica.

U danu merenja, dozvoljeni nivo buke pređen je i u toku dana, i u toku večeri a i noću. Bučno je zbog saobraćaja, a u danu kada je buka merena, ispred bolnice je prošlo čak 792 kamiona i skoro 5000 putničkih automobila.

Saobraćaj uznemirava i mališane u vrtiću „Vila“ u naselju Mala Amerika, gde  se u toku dana beleži buka koja prelazi dozvoljene vrednosti.

Redovno se buka meri i u ulici dr Laze Kostića, u naselju 4. jul, u Bulevaru Milutina Milankovića i kod gradskog bazena.

Dozvoljeni nivoi buke su različiti u odnosu na delove grada i njihovu prevashodnu namenu.

Poslednjim merenjima nisu obuhvaćeni Gerontološki centar, u kom je godinama nivo buke u toku 24 sata prelazio sve dozvoljene vrednosti a nije se merila buka ni kod Medicinske škole.

U svim delovima grada najveći izazivač buke je saobraćaj. Obilaznica oko grada koja bi trebalo da iz centralnih ulica izmesti bar teretni saobraćaj gradi se godinama a završetak radova nije na vidiku.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari