Trendafilova: Mandat Specijalnog suda traje do obaveštenja Evropskog saveta o prestanku mandata 1Foto: EPA/PETER DEJONG / POOL

Predsednica Specijalizovanog suda Kosova Ekaterina Trendafilova izjavila je danas da će mandat Specijalnog suda trajati do obaveštenja Evropskog saveta o prestanku rada suda.

Ona je na konferenciji za medije u Prištini tokom posete Kosovu rekla da je mandat Specijalizovanih veća definisan zakonom o ovoj pravosudnoj instituciji.

„Specijalizovane komore će biti operativne do trenutka kada Evropski savet obavesti Kosovo da će svi istražni postupci ili pred Specijalizovanim komorama Kosova biti okončani. Kao što su Specijalizovana veća jasno stavila do znanja i naglasila u svojoj odluci od 20. novembra prošle godine, ovo će okončati rad Specijalizovanih komora“, rekla je Trendafilova.

Govoreći o istoriji stvaranja Specijalnog suda, ona je podsetila na izveštaj Dika Martija koji je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

U maju 2011. godine, EU je osnovala posebnu istražnu radnu grupu koja je trebalo da sprovede nezavisnu istragu o navodima sadržanim u tom izveštaju.

Uz nastavak istraga ove radne grupe, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, a zatim i predsednik Kosova postigli su sporazum razmenom pisama u aprilu 2014. godine o delegiranju ovlašćenja za osnivanje veća koje će nezavisno suditi za zločine navedene u izveštaju Parlamentarne skupštine

„U ovoj razmeni pisama dogovoreno je da će ova posebna veća biti povezana sa svakim nivoom pravosudnog sistema Kosova, ali će ipak Specijalizovana veća funkcionisati u skladu sa svojim statutom i prema poslovniku koji je ekvivalentan kodeksu u svakoj određenoj zemlji“, kazala je Trendafilova.

Prema njenim rečima, Specijalizovana veća će imati isključivo međunarodne članove, a prema tom sporazumu, koji se odražava u razmeni pisama, biće samo međunarodne sudije, a kazne će, ako ih ima, biti izrečene van Kosova.

„Arhiva Specijalizovanih komora Kosova biće u vlasništvu samo Specijalizovanih komora Kosova“, istakla je Trendafilova.

S druge strane, administratorka Specijalizovanih veća Fidelma Donlon iznela je detalje o uslovima pritvora pritvorenika u Specijalnom sudu.

Donlon je rekla da zatvorenici imaju pristup knjižarama koje imaju knjige, časopise i novine na jeziku po njihovom izboru, da imaju pristup radiju i televiziji i da mogu da učestvuju u verskim službama.

Prema njenim rečima, osobe koje su pritvorene u Specijalnom sudu imaju stalne kontakte sa porodicom preko advokata, i između njih i branilaca obezbeđen je efikasan kontakt.

Po pravilu, pritvorenici imaju 10 dana poseta godišnje, kazala je ona i dodala da su radili sa holandskom ambasadom na izdavanju besplatnih viza članovima porodice.

Poseta Trendafilove Kosovu počela protestima i ometanjem konferencije za medije

Poseta predsednice Specijalnog suda Ekatarine Trendafilove Kosovu počela je danas protestima koji su organizovani ispred hotela u kojem se održava sastanak sa predstavnicima civilnog društva, i ometanjem konferencije za novinare.

Nekoliko građana je neposredno pre održavanja konferencije za novinare uzvikivalo parole protiv Specijalnog suda.

Na papirima koje su držali u rukama je pisalo da je „sramota braniti genocid koji je počinila Srbija“, da ne postoje jedinstveni etnički zločini i da ne može postojati sud za suđenje pripadnicima jedna nacionalne zajednice, tražila se saradnja sa institucijama Kosova, a ne samo Srbije, a navodi se i da selektivno procesuiranje zločina nije pravda za žrtve.

Konferencija za novinare Trendafilove privremeno je prekinuta, nakon što su se pred njom pojavile dve osobe praveći buku kako bi prekinuli njeno obraćanje.

Jedan od demonstranata nazvao je Trendafilovu predstavnicom nepravednog suda koji pokušava da „promeni istoriju Kosova“.

Trendafilova je rekla da joj je žao što ne govori albanski da bi razumela demonstrante, a tog čoveka pozvala je da prati konferenciju.

Odmah nakon toga kosovska policija je uhapsila osobe koje su ometale konferenciju za novinare.

Na automobilima Euleksa koji su bili parkirani ispred hotela je stavljen natpis „non grata“ (nepoželjan).

Pritvoren predsednik SDPK Dardan Molićaj

Predsednik Socijaldemokratske partije Kosova (SDPK) Dardan Molićaj i nekoliko aktivista pritvoreni su danas zbog ometanja konferencije za novinare predsednice Specijalnog suda Ekaterine Trendafilove.

Prištinski mediji objavili su fografije na kojima se vidi da policija stavlja lisice Molićaju, a uočava se i krv na njegovom čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari