Najznačajniji projekat za koji je opština Golubac dobila ove godine sredstva iz NIP svakako je izgradnja kanalizacije u delu naselja Parlozi. Projekat je vredan oko 26 miliona dinara, od čega je učešće opštine Golubac 19 miliona, kaže predsednik opštine Zoran Pajkić.
– Bilo je izvesnih problema oko sklapanja ugovora, ali i tehničkih – oko realizacije, zbog čega radovi i kasne.

Najznačajniji projekat za koji je opština Golubac dobila ove godine sredstva iz NIP svakako je izgradnja kanalizacije u delu naselja Parlozi. Projekat je vredan oko 26 miliona dinara, od čega je učešće opštine Golubac 19 miliona, kaže predsednik opštine Zoran Pajkić.
– Bilo je izvesnih problema oko sklapanja ugovora, ali i tehničkih – oko realizacije, zbog čega radovi i kasne. Bez obzira na sve, verujem da će do kraja godine posao biti urađen jer imamo vrlo kvalitetnog izvođača, te da će dugo očekivana kanalizacija na koju građani ovog naselja čekaju dvadesetak godina biti gotova. Očekujemo i početak realizacije projekta asfaltiranja lokalnih puteva i pojedinih ulica u Golupcu, ali i u pojedinim selima. Učešće lokalne samouprave je oko 12 miliona dinara, isto toliko sredstava obezbeđeno je iz NIP. Treći projekat koji bi trebalo da realizujemo jeste adaptacija i izgradnja novih sportskih terena u četiri seoske mesne zajednice – Miljević, Barič, Radoševac i Vinci, kao i dogradnja dečjeg igrališta u Golupcu. Vrednost tih radova je negde oko 4, 5 miliona dinara, a kod ovog projekta sva sredstva obezbeđena su iz Nacionalnog investicionog plana. Verujem da će nas poslužiti vreme i da ćemo do kraja godine uspeti da završimo sva tri projekta – kaže Zoran Pajkić.

VELIKO GRADIŠTE: Dunav, Pek i Srebrno jezero

Veliko Gradište ima čime da se pohvali – to su reka Dunav, reka Pek i Srebrno jezero. Ima i prilično nezagađenu prirodu, poljoprivrednu proizvodnju, građevinsko zemljište, privredu koja je prilično dobro koncipirana, bez prljavih tehnologija. Ipak, postoje i problemi – divlje deponije kojih je više od 50 u našoj opštini, zatim neuređena glavna deponija, nepostojanje sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Ali, bitno je da smo uočili postojeće probleme i da smo spremni da se s njima suočimo, a u tom je pogledu vrlo značajna Strategija održivog razvoja Republike Srbije – kaže predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

– Turizam i poljoprivreda zauzimaju ključno mesto. U tom smislu, moram istaći kao veliki uspeh ljudi koji su sada u opštini to što smo pronašli vrlo ozbiljnog investitora Slobodana Vučićevića, koji bi trebalo tržištu da ponudi neke od lepota Velikog Gradišta, naravno oplemenjene mnogim novim sadržajima. Time će Gradište izaći na turističko tržište i da se bori za goste. Uz to ide i naš vrlo bitan cilj, a to je zapošljavanje mladih ljudi. Kada pomenuta investicija bude završena, trebalo bi da se zaposli oko 500 radnika – kaže Milić.

– Ove godine smo se mnogo bolje pripremili kada je reč o projektima kojima smo konkurisali za sredstva iz NIP. Formirali smo stručni tim koji je radio na projektima za koje verujemo da će biti prihvaćeni, a reč je o preko trideset samostalnih projekata. Svi oni značajni su za našu opštinu, pre svega Plan detaljne regulacije Golubačke tvrđave, zatim dalja rekonstrukcija i izgradnja kanalizacione mreže u naselju Golubac, izrada pešačko-biciklističke staze od Golupca do naselja Vinci, zatim urbanističko sređivanje samog vikend-naselja Vinci, budući da je to jedno od najvećih divljih naselja u Srbiji. Zajedno sa opštinom Veliko Gradište konkurišemo s nekoliko velikih projekata koji su u principu vezani za razvoj turizma, našli smo zajednički interes i ja sam izuzetno zadovoljan tom saradnjom. Ta tri projekta pre svega su rekonstrukcija magistralnog puta, dela koji vodi iz Požarevca prema Kladovu i koji se nalazi na teritoriji naše dve opštine, i ono što je posebno značajno za Golubac to je izmeštanje tunela kroz Golubačku tvrđavu jer je to prvi i neophodan posao kako bi se uopšte razgovaralo o bilo kakvim drugim radovima na ovom istorijskom spomeniku. Drugi zajednički projekat jeste sanacija sadašnjih deponija kojih imaju obe opštine, odnosno izgradnja jedne transfer stanice gde bi se prikupljao zajednički čvrsti otpad. I treći, takođe veoma značajan projekat, jeste izgradnja zajedničkog sistema za prečišćavanje otpadnih voda koji bi s jedne strane obuhvatio samo Veliko Gradište – Srebrno jezero, a s golubačke strane naselja Usije i Vinci – kaže Pajkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari