Posle 25 godina sastanak ministara obrazovanja Srbije i Rusije 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je u Moskvi sa potpredsednicom Vlade i ministarkom obrazovanja i nauke Ruske Federacije Olgom Vasiljevom, što je prvi susret ministara zaduženih za obrazovanje Srbije i Rusije posle 25 godina.

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je konstatovano da postoji tradicija značajne obrazovne i naučne saradnje i ukazano na potencijale proširenja. Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja razmena studenta je dominantan oblik, pa se trenutno više od 300 studenata iz Srbije školuje u Rusiji, dok 39 studenata iz Rusije studira u Srbiji. Ministri su razgovarali o mogućnostima intenzivnije saradnje na srednjoškolskom nivou pre svega kroz centre za matematiku i jezike.

Sagovornici su se saglasili da je naučna saradnja, koja se pre svega odvija kroz Objedinjeni institut za nuklearna istraživanja u Dubni, na visokom nivou, ali da postoje naučne oblasti u kojima još nije uspostavljena, kao i da je na novim oblicima saradnje potrebno raditi u narednom periodu.

Ministar Šarčević učestovao je i na Međunarodnom salonu obrazovanja, koji je organizovan u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju. Skupu su prisustvovali i predstavnici Jermenije, Azerbejdžana, Albanije, Bugarske, Grčke, Moldavije, Rumunije i Turske. Na skupu su razmatrane mogućnosti dalje saradnje, a usvojena je i Deklaracija o obrazovanju. Ministarka obrazovanja i nauke Ruske Federacije Olga Vasiljeva ocenila je da se svet menja veoma brzo i naglasila da je od posebnog značaja formiranje zajedničkog naučnog i obrazovnog prostora i integrisanog naučnog informacionog prostora u Crnomorskom regionu, kao i podrška zajedničkim projektima elektronskog učenja.

Šarčević je posetio i Diplomatsku akademiju MID u Moskvi, na kojoj je imao priliku da na srpskom jeziku razgovara sa studentima. Reč je o studentima koji u okviru studijskog programa uče srpski jezik. Polaznici akademije su pokazali veliko interesovanje za reforme koju sprovodi Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari