"Poštovani potrošači, danas nećemo prodavati Informer": Beogradske trafike se pridružile bojkotu 1Foto: Screenshot / Instagram

„Megaekskluzivan “ intervju sa serijskim silovateljem I. M. koji je pre dva dana objavio Informer, izazvao je burne reakcije institucija, proteste ispred redakcije pomenutog tabloida, a sada su se bojkotu pridružile i neke beogradske prodavnice i trafike.

Naime, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije obaveštenja koje su okačili vlasnici nekih prodavnica prehrambene robe u Beogradu na kojima piše da su tabloid Informer povukli sa polica. Naravno, povod je skandalozan intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

„Poštovani potrošači, iz poštovanja prema našim bakama, mamama, ženama, sestrama, danas nećemo prodavati novine „Informer“, piše u saopštenju na ulaznim vratima.

Takođe, Instagram stranica pod nazivom „Naslovne strane 365“, koja svakog dana  objavljuje aktuelne naslovnica svih novina sa teritorije Srbije, upadljivo je izostavila naslovnicu Informera na kojoj je glavna priča intervju sa silovateljem i time jasno iskazala svoj stav.

 

 

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/savet-za-stampu-o-intervjuu-sa-silovateljem-informer-prekrsio-vise-odredbi-kodeksa-ponizio-zrtve-i-uznemirio-javnost/
View this post on Instagram

 

A post shared by Bora Konj (@borakonj)

Podsetimo, Savet za štampu upozorio je da je objavljivanjem ispovesti osuđenog silovatelja koji je odslužio zatvorsku kaznu, list Informer prekršio više tačaka Kodeksa novinara Srbije i suprotno načelu odgovornosti medija – ponizio žrtve, uznemirio javnost i zastrašio svoje čitaoce.

“Serijskim silovateljima i nasilnicima nikada nije i neće biti mesto u medijima, jer mediji treba da budu partneri u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama, a ne podstrekači istog”, rekla je za Danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike, Zorana Mihajlović.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da intervju u listu Informer sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem ne služi svrsi, jer mu nedostaju kontekst, senzibilitet i izbegavanje uznemiravanja javnosti i izlaganja žrtava dodatnoj viktimizaciji i patnji.

Nekoliko stotina građana protestovalo je prekjuče ispred redakcije Informera kako bi iskazali protivljenje objavljivanju intervjua sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem, koji je taj medij pustio u javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari