Potpisivanje peticije za pošumljavanje Vojvodine na subotičkom Korzou 1Subotica, foto: Natalija Jakovljević/Danas

Centar za ekologiju i održivi razvoj CEKOR poziva građane Subotice na potpisivanje peticije u cilju pošumljavanja Vojvodine u subotu, 4. marta, na Korzou kod broja 15.

Potpisi će se prikupljati od 11 do 15 časova, a tom prilikom će aktivisti CEKOR-a razgovarati sa okupljenima o aktuelnim ekološkim temama.

CEKOR je član mreže “Pošumimo Vojvodinu” koja ima za cilj da prikupi 10.000 potpisa građana.

“Potpisima se obraćamo Skupštini Srbije, Skupštini AP Vojvodine i Pokrajinskoj vladi da izmenama odgovarajućih zakona pospeše pošumljavanja Vojvodine, koja je posebno loše pošumljena. Trećina opština i gradova pokrajine ima pošumljenost manje od jedan odsto. Manje od 10 opština i gradova u Vojvodini, od 45 opština i gradova, u poslednje četiri godine je plaćalo sadnju vetrozaštitnih pojaseva, a i to sa simboličnim iznosima”, navode u CEKOR-u.

Dodaju i da zahtevaju ukidanje plaćanja nadoknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta radi pošumljavanja.

“Konačno, Zakon o šumama propisuje da opštine 30 odsto naknade za korišćenje šuma troše na pošumljavanje, ali samo dve vojvođanske opštine imaju program trošenja tih sredstava”, ističu iz CEKOR-a.

Akciju će podržati Ivan Jušković Hrast, koji je sam zasadio preko 5.000 hrastova u svojoj inicijativi za ekološku i društvenu transformaciju Srbije, a ovom prilikom će i održati predavanje u prostorijama CEKOR-a, Korzo 15/13, s početkom u 14 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari