Napori Srbije da se lociraju i uhapse preostala dva haška optuženika – Ratko Mladić i Goran Hadžić još su problematični, ocenjuje se u izveštaju za UN glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, u koji je Danas imao uvid. Bramerc konstatuje da je u proteklih šest meseci potraga za haškim beguncima nastavljena, ali bez konkretnih rezultata.


Kako se dalje navodi u izveštaju, odgovornost za lociranje i hapšenje ova dva haška begunca ostaje u rukama srpskih vlasti. U periodu kada je izveštaj pisan, Haški tribunal je bio u tesnoj saradnji i kontaktu sa srpskim bezbednosnim agencijama zaduženim za hapšenje Mladića i Hadžića.

„Nakon revizije istrage u vezi sa hapšenjem preostala dva haška begunca, Tužilaštvo je ohrabrilo Srbiju da usvoji rigorozniji pristup potrazi. Preporuka Tribunala je bila da se usvoje strategije u onim oblastima istrage u kojima je neophodno unaprediti rad“. Srpske vlasti su, navodi se u izveštaju Bramerca, usvojile preporuke Haškog tribunala i počele rad na njihovoj primeni. Poslednjih šest meseci srpske tajne službe su nastavile istragu pod okriljem i vođstvom Nacionalnog saveta za bezbednost.

Tužilaštvo ohrabruje vlast u Beogradu da intenzivira napore primene preporuka Tribunala, navodi se u izveštaju, kako bi tajne službe počele da istražuju nove dokaze u vezi za lociranjem Mladića i Hadžića. Bez većeg proaktivnog pristupa, ističe se, neće biti pozitivnih rezultata.

„Osim javnog zalaganja za hapšenje begunaca, vlasti u Srbiji moraju da mobilišu sve raspoložive snage i da nastave da obezbeđuju punu podršku službama u tom procesu“, zaključio je Bramerc.

Glavni haški tužilac je istakao da je u februaru ove godine, od vlasti u Srbiji dobio dnevničke zapise Ratka Mladića koji će biti korisni za nekoliko postupaka koji se vode pred Haškim tribunalom, uključujući i suđenje Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Što se tiče dostave dokumenata i obezbeđivanja svedoka za procese koji se vode pred Haškim sudom, Bramerc u izveštaju pohvaljuje Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom i Tužilaštvo za ratne zločine i ocenjuje da u toj oblasti saradnje nema više nikakvih problema.

Redovni polugodišnji izveštaj Serža Bramerca o saradnji sa Srbijom, stigao je u sedište UN u Njujorku, gde će 6. decembra biti razmatran pred SB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari