Nezavisna kompanija AMEC iz Perta u Australiji je za Projekat zlata Timok uradila preliminarne ekonomske procene, po kojima je za pokretanje prvog rudnika zlata u našoj zemlji – u blizini opštine Žagubica – potrebno 177 miliona američkih dolara, saopštila je kompanija „Avala Resources“, koja poslednjih godina sprovodi istraživanja u ovom delu Srbije.

Studija o kojoj je reč, naime, procenjuje početni površinski kop prosečnog radnog veka od 8,4 godina sa godišnjom proizvodnjom od 2,5 tona zlata u koncentratu, koristeći standardnu tehnologiju flotacije.

Projekat, takođe, zahteva, otprilike, dve godine ulaganja u infrastrukturu nakon dobijanja svih potrebnih dozvola i zakonskih regulativa u vezi sa zaštitom životne sredine.

U saopštenju „Avala Resources“ navodi se još da će tokom svog radnog veka, preko ubiranja rudne rente, budžet Srbije prihodovati 38 miliona dolara i da će biti zaposleno 250 ljudi.

– Naš cilj u vezi sa objavljenom procenom jeste da pokažemo da je projekat potencijalno ekonomičan i da ukažemo na delove projekta koji zahtevaju dodatni posao. Nama je jasno da ćemo morati da uložimo dodatni napor radi unapređivanja iskorišćenja zlata iz finalnog koncentrata – rekao je direktor kompanije „Avala Resources“ Sean Hasson, ukazujući da je projekat najosetljiviji na iskorišćenje zlata, kao i tržišnu cenu zlata.

Od 2010. godine do sada kompanija „Avala Resources“ je u istraživačke radove na Projektu zlata Timok uložila preko 160 miliona američkih dolara. Razloge objašnjava menadžer istraživanja kompanije Justin van der Toorn.

– Srbija trenutno ima najbolju klimu u regionu za investicije u razvoj novih rudarskih projekata, tako da mi ohrabrujemo napore srpske Vlade da sprovodi politiku otvorenosti prema novim investicijama – kaže Justin van der Toorn, zahvaljujući se, pre svega, lokalnim vlastima i Safetu Pavloviću, predsedniku opštine Žagubica, koji su pružili ogromnu podršku projektu kompanije „Avala Resources“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari